Борисов: От 1 юни пускаме движението между България и Гърция без карантина (ВИДЕО)

С Гърция се договорихме от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни, дипломатически, хуманитарни и транспортни връзки. Същото е договорено със Сърбия в двустранни декларации от 1 юни. Това заяви премиерът Бойко Борисов след Четиристранна среща с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан, на която се обсъждаха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

На границите ще се попълва декларация.

С Румъния, тъй като румънското правителство е в оставка, се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решенията, които взехме трите държави, така че и с тях да махнем 14-дневната карантина, която спъва доста и от работата в момента, каза Борисов.

На границите ще има семпла декларация, която ще се попълва от хората.

От 1 юни мислим ресторантите да ги отваряме, каза още Борисов.

В Гърция има решение ресторантите да се отворят от 15 юни.

Всички четири държави действаме по един и същи начин, каза премиерът.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

"Гърците имат вече правителствено решение да отворят за чужди граждани от 15 юни. Тези 4 държави всички действаме по един и същи начин. На 1 юни имам уговорката с президента Вучич да види как се изгражда Балкански поток, а с Мицотакис магистрала Струма и интерконектора с Гърция', каза Борисов.

"Срещаме се с всички, превозвачите ще се срещнат с нас. В един момент какво се получава - всички системи трябва да бъдат захранени от стотици милиони и милиарди, а парите не идват от ЕС. ЕС все още няма приет бюджет и, ако се тегли заем, всяка една от държавите трябва да издаде банкова гаранция, за България е над
100 млн. евро. А и те казват - взимайте си парите от бъдещи програми. Но какво ще правим в следващите години, ако сега си вземем парите", добави премиерът.

"Не вярвам, че един обединител на нацията вече 4 години може да произнесе такива думи. Ако си спомним тези 4 месеца на служебно правителство - запомнихме го с много скоростно желание да се похарчат милиарди за Грипени, с липсата на нанд 100 милиона в митниците вследствие на бума на контрабандата и ние никога не сме си позволили такъв тон и такива квалификации. Да не говорим за хъкането и мъкането, които чухме. В ден, който вие виждате, че се опитваме стъпка по стъпка да връщаме живота....Сега се обади Еди Рама и пита кажи какво правиш ти да правим същото, посочи премиерът. Засега не се налага да правим дългове, допълни той.

Не вярвам да кажеш, че по времето на управлението на някого са умрели еди колко си души. 4 години Радев е държавен глава и поне 200 хиляди са умрели по времето, когато той е върховен главнокомандващ." коментира Борисов по повод изказването на президента Румен Радев, че по време на управлението на премиера са умрели 600 000 души.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"