БСП се разграничи от Станишев, гласува против „третия пол” (обзор)

Левицата няма да подкрепи Истанбулската конвенция, въпреки натиска на ПЕС

61 души гласуваха против конвенцията

БСП няма да подкрепи Истанбулската конвенция, стана ясно на пленума на партията. Близо шест часа продължиха дебатите по международния договор. Пленумът възложи на парламентарната група на левицата да гласува против Истанбулската конвенция в НС. “За” гласуваха 61 души, “против” – 25, а 7 се въздържаха.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев влязъл в остър сблъсък с председателя на левицата Корнелия Нинова, съобщиха за “Труд” членове на ръководството. Той предупредил съпартийците си, че БСП може да бъде изключена от Партията на европейските социалисти или да й бъде замразено членството. Казал й, че някой умишлено вкарва дебата в грешна посока, защото в конвенцията нямало нищо за “третия пол”. Той посъветвал съпартийците си да отворят Оксфордския речник и да прочетат определението за “джендър”.

Корнелия Нинова отново повторила аргументите на Изпълнителното бюро на партията. Обяснила, че твърдо стоят зад текстовете срещу насилието на жени, но няма как да подкрепят формулировките, които задължават страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете. Както и терминът “социален пол” и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола”.

Нинова припомнила на Станишев, че не за първи път позицията на БСП се разминава с тази на ПЕС и дала пример с позицията срещу безконтролното нахлуване на мигрантите в Европа, срещу СЕТА и за санкциите срещу Русия. Тя обявила, че за четвърти път имат разнобой с ПЕС и посочила, че националните интереси диктуват по важни въпроси да имат различни позиции от тези на ПЕС.

“Можем ли да приемем тази лъжица катран в кацата с мед”, попитала Велислава Дърева, сравнявайки темата за насилието срещу жените с отварянето на врата за признаването на третия пол през конвенцията. “Това е все едно във “Война и мир” да вкараш порносцени!”, възкликнала Дърева.

Преди това се наложило да се гласува повторно по две много важни за партията теми – увеличението на субсидията за местните структури и отношението към приватизацията. Димитър Дъбов предложил парите за структурите да се увеличат с 1 лв. на глас. В момента от “Позитано” 20 дават по 2,50 лв., а останалите 8,50 лв. остават в централата. Първоначално пленумът приел предложението, но Нинова поискала да се гласува втори път и то било отхвърлено. Михаил Миков пък поискал пленума да обсъди изказването на Кирил Добрев: “Не е грях, че Нинова участва в приватизацията на “Техноимпекс”, защото вдъхновител на тази приватизация е Жан Виденов и Румен Гечев и нашето поколение е играло по техните правила”. И това предложение било отхвърлено след второ гласуване.

Пленумът бил единен само при гласуването проф. Стефан Данаилов и проф. Радослав Гайдарски да бъдат наградени с Почетния знак на партията.

Проф. Гайдарски получи знака по случай своята 80-годишнина, а проф. Данаилов за своята 75-годишнина. Те са удостоени със знака и за своята дългогодишна партийна и политическа дейност.

 

Позицията на партията за НП „Пирин“:

Подкрепяме развитието на зимния туризъм

Пленумът на БСП прие позиция и за НП „Пирин“, като отложи останалите точки от дневния ред за друго заседание.

Позицията за строителството в Национален парк „Пирин“ на партията е, че подкрепя развитието на зимния туризъм, но е против обслужване на корпоративни интереси и нарушаване на законодателството.

Точките от дневния ред, свързани с отчета на ПГ на „БСП за България“ за втората сесия на 44-ото Народно събрание и анализа на местната власт бяха отложени за друго заседание на Националния съвет.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"