БФС ще определи евроучастниците ни

БФС трябва да предложи на УЕФА начин за определяне на четирите наши представители в Шампионската лига и Лига Европа за следващия сезон. От „Дома на футбола“ трябва да имат готов вариант за „честен метод по спортни критерии“ според изискванията на централата. УЕФА искаше да използва клубните коефициенти за последните 5 сезона, но срещна сериозен отпор най-вече от големите сили Англия, Германия, Испания и Италия.

В българското първенство има още 12 кръга като два от тях са в редовния сезон. Ръководни фактори от БФС признават, че една от опциите е да няма плейофна фаза. При това положение първите 4 са „Лудогорец“, „Левски“, „Локомотив“ (Пд) и ЦСКА, които ще са нашите евробойци. В карето може да се намеси „Ботев“ (Пд), ако се позволи доиграване на купата на България и „канарчетата“ я спечелят. Няма ли плейофи, няма да има и бараж за последното място в Лига Европа, в който трябва да участва първият от втората осмица.

„В зависимост от ситуацията в отделните страни ще приемам подновяване на първенствата при различен формат с цел всички евроучастниците да бъдат определени по спортен начин – се казва в официалното становище на УЕФА. – Всичко трябва да е обективно, прозрачно и недискриминативно.“

Централата е предложила като опция организиране на плейофи, но всичко трябва да приключи най-късно до края на август. Евентуалните нови формати трябва да бъдат утвърдени от УЕФА.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"