Българинът расте и дебелее

Наши учени сравниха изследвания, правени на донаборници след Освобождението и на последните, влезли в казармата през 2005 г.

За малко повече от век българският мъж е повишил плавно ръста си, но доста повече е увеличил теглото си. Това показва интересно сравнение на изследвания, правени на донаборници във Варна след Освобождението и в последната година от наборната служба - 2005 г. Данните съобщи пред “Труд” доц. д-р Димитър Ставрев от Медицинския университет във Варна в навечерието на честванията на 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество /ВМД/.

Издирвайки архивите на най-авторитетната съсловна организация в онези времена, доц. Ставрев и колегите му се натъкнали на 4 броя от списанието на дружеството, в които било публикувано антропологично проучване, направено от един от основателите на ВМД, военния лекар д-р Йордан Севов. Роденият в Търговище доктор се дипломирал в Москва, участвал в Сръбско-турската и Руско-турската война, като бил и лекар на Генералния щаб на руската армия в Сан Стефано. След финала на войната основал болниците в Сливен и Ямбол, поработил в Бесарабия, а през 1883 г. се установил във Варна. 3 години по-късно, ползвайки методиката на първия руски професор по хигиена Доброславин, той изследвал 770 донаборници от Варна и Балчик. Освен мерене на ръст и гръдна обиколка, направил и интересен анализ на културалните особености на момчетата.

“Преди смятахме, че пионер в антропологията в България е д-р Йонас Банасовичус, но се оказа, че д-р Севов е оформил първия след Освобождението паспорт на българския мъж”, обясни доц. Ставрев. Въоръжени с данните, учените от МУ и лекари от Военноморска болница успели да хванат последния влак и да направят сходно проучване на последния набор войници през 2005 г., макар и с по-малка извадка от 159 души. Оказало се, че за 119 г. средната височина е нараснала с около 10 см от 166-170 см до 176-180 см. В новото проучване имало само един мъж под 160 см, докато в таблиците на д-р Севов такива били 14% от всички момчета. Мъжете са станали и по-широкоплещести от дедите си, тъй като гръдната обиколка се е увеличила от 81-85 до над 91 см, показало сравнението. “И други проучвания, правени от края на 19 век до началото на 21 век, също сочат, че акселерация няма. По-скоро удобствата на цивилизацията са повлияли зле на теглото”, поясни доц. Ставрев.

Той посочи, че през 2005 г. с наднормено тегло са били цели 26% от донаборниците, докато в данните отпреди 119 г. те са единици, тъй като обществото е живеeло доста затруднено и в лишения в онези времена.

Любопитна находка в изследванията на д-р Йордан Севов е, че 65% от жителите на следосвобожденска Варна са били етнически българи. Изводът му разбива общоприетото мнение, че тогава градът е бил населен предимно с гърци и турци.

Паралелно с чистата антропология, д-р Севов направил и статистика на грамотността на младите мъже според етноса им. Според нея най-начетени в онези времена са били евреите, следвани от българите и арменците. Най-много освободени от армията имало сред турците, а най-малко - сред циганите, тъй като за тях службата била атрактивна заради безплатната храна, облекло и подслон.

Проучвания

Веганите се източват

Много световни проучвания показват, че хората, които не ядат никакви животински храни и се хранят правилно с много непреработени растителни храни, са с около 13,5 кг по-слаби от хората, които са всеядни. Освен това е направено проучване по повод твърденията на родителите, че децата им трябва да ядат много месо и млечни продукти, защото иначе няма да пораснат.

“Оказва се, че хлапетата, които не приемат абсолютно никакви животински храни, са с по-висок ръст от всеядните”, разказа пред “Труд” д-р Людмила Емилова.

Д-р Людмила Емилова пред “Труд”:

Пълнеем от постите,

ако храним само тялото

“Ако спазим хубаво най-дългите великденски пости, би трябвало да не заменяме това, че ни липсват животинските храни с много бяло брашно и бяла захар, безалкохолни напитки, което ни прави дебели. Трябва да се храним много здравословно и тогава ще имаме страхотен ефект не само на физическо, но и на духовно ниво. Постите се правят с оглед на прочистването на духовното тяло на човека. Те имат тази цел – да станем по-добри, по-кротки, по-толерантни, да отстъпване, да не мразим. Да имаме повече любов към себе си и хората около нас. А колкото повече животински храни ядем, толкова повече лоши мисли имаме, толкова сме по-нервни, злобни и мразим”, посочи пред “Труд” диетологът д-р Людмила Емилова.

По думите й, ако сме заменяли животинските храни с бяло брашно, захар и преработени храни, консервирани – просто е нямало смисъл да постим.

Най-лошото в края на постите е не, че ще изядем малко месо, козунак или няколко яйца, а че съчетаваме големи количества белтъчна с въглехидрата храна. “Например, ядем голямо количество агнешко, а за гарнитури му слагаме картофи, ориз или други силновъглехидратни храни. Те не са съвместими в стомаха. Месото изисква кисела среда, за да се разгради, а въглехидратите – по-алкална среда. Когато едновременно са в стомаха ни, нито едното не се разгражда хубаво и тогава белтъчините започват да гният, а въглехидратите да ферментират. Става нещо отвратително, от което ни боли стомахът и няма да остави нищо добро в организма ни. Най-лошият вариант на великденска трапеза е вместо зеленолистни зеленчуци да имаме много месо, много козунак и много яйца и ги изядем на един обяд. Започват болки в стомаха и пр.”, обясни д-р Емилова.

Съветът й е да наблегнем на много салата с парче месо на обяд, а към 16 да хапнем козунак. Яйцата пък ще оставим за вечерта, като си направим салатата с пресен чесън, зехтин и лимон.

Богомил Николов от “Активни потребители”:

Набухваме от козунаци под 9 лева за кг

Наталия Малчева

Основната опасност за Великденската трапеза и през тази година ще са нитратите. Това обясни изпълнителният директор на асоциация “Активни потребители” Богомил Николов пред “Труд”.

Крайно време е търговците да засилят самоконтрола и да проверяват нивото на нитратите, категоричен бе той. Според него към момента липсва страх от контрол.

Само 1 от 16 проверени от асоциацията козунаци е направен по традиционната рецепта, която включва яйца и мляко, заяви още Николов. Освен по етиката потребителите могат да се ориентират за качеството и по цената, стана ясно от думите му. Козунакът с истински продукти струвал 9,15 лева за килограм, докато тези без мляко, с яйчен прах, боя и оцветители се търгуват между 4,30 и 7 лв/кг. Николов посъветва потребителите да купуват козунаци от малки фурни, в които козунакът е по-пресен и контактът клиенти-производители е по-директен.

Документи за произход

Печатът върху агнето не показва производителя

Печатите, които се поставят върху месото, всъщност не показват кой е производителя на мръвките, а само къде те са обработени за последно, алармират експерти. Според тях, за да сме сигурни кой и кога е произвел месото, което ще консумираме, трябва да поискаме документи за произход, каквито задължително се съхраняват във всеки магазин.

Всъщност потребителят трудно може да различи дали месото, което купува, е произведено в България или в друга страна членка на ЕС. Масово търговците купуват месо от съседна Румъния и го препродават у нас, тъй като при комшиите цената на агнешкото е до 30 на сто по-ниска, отколкото е у нас.

За разлика от друга година преди този Великден все по-резки са нелоялните практики да се продава замразено месо или шилешко вместо агнешко.

Опасни добавки

Аспартамът води до главоболие, глутаматът е пагубен за мозъка

Опасни за потребителите на празничната трапеза са използваните подсладители. Затова експертите съветват внимателно да четете етикетите на козунаците и колбасите, които купувате за Великден.

Сред най-опасните добавки е аспартамът, чието използване може да доведе до близо 100 болестни симптома. Сред тях са силно главоболие, задух, гърчове, проблеми с паметта, гадене, напълняване, обриви, депресия, безсъние, проблеми със слуха и зрението, нарушен говор, ставни болки и дори смъртни случаи.

Другият подсладител, за който трябва да внимавате при пазаруване на храни, е Е950. Това всъщност е ацесулафим К, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, може да предизвика тумори на белите дробове и млечните жлези и дори левкимия. Изключително опасен е и за функционирането на щитовидната жлеза.

Е955 е опасен за нервната и имунната система. Опасна добавка е и глутаматът, който се често се квалифицира като слаб наркотик и води до зависимости към определени храни. Пагубен е за невроните в мозъка, води до ендокринни заболявания и затлъстяване.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"