ВАП възложи спешна проверка за аварията в шламохранилището в Перник

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на компетентните органи спешна проверка във връзка с аварията в шламохранилището на Топлофикация – Перник. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Окръжна прокуратура - Перник се самосезира, в изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата за упражняване на надзор и законност, с цел изясняване на фактическата обстановка във връзка с инцидента.

ВАП възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на околната среда и водите Емил Димитров и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, да се създаде незабавна организация за извършване на спешна проверка, въз основа на акта на Окръжна прокуратура – Перник.

Действията на прокуратурите са свързани с пропуска на вода от дигата на шламохранилището на топлофикационното дружество в Перник на 7 май 2020 г., след което се стигна до евакуация на живущите в района.

Проверката трябва да установи причините за аварията, допуснато ли е нарушаване на правилата за експлоатация на съоръжението и на извършените строителни дейности, и да предприеме действие по санкциониране на виновните лица. Прокуратурата изисква от компетентните органи да вземат и незабавни мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях с цел опазване на околната среда и гарантиране на нормален безопасен живот на хората.

Доклад с резултатите от извършената проверка следва да бъдат изпратени на ВАП и на Окръжна прокуратура- Перник в най-кратък срок.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"