Вкусни изкушения с агнешко месо

Традицията повелява на Гергьовден да се яде агнешко месо, може и ярешко. Но дори след края на празника, има интересни и много вкусни рецепти с това месо, които си заслужава да опитате.

Агнешкото месо обикновено се пече във фурна, има и рецепти за готвено със зеленчуци. Колкото и да е младо, то има доста подкожни тлъстини. Не случайно често се комбинира с картофи или ориз, които поемат мазнината. Пече се дълго време на умерена до слаба температура, затова трябва да се полива със соса или най-добре да се покрие с фолио.

Агнешка курбан чорба

Необходими продукти:

800 г агнешко месо с костите

1 глава лук

100 г целина

1 морков

1 суха люта чушка

1 с.л. доматен концентрат

1/4 ч.ч. перлен ориз

1 връзка джоджен

1/4 връзка магданоз

1 с.л. брашно

2 скилидки чесън

2 с.л. краве масло

2 с.л. олио

1 яйце

сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Агнешкото месо се вари на слаб огън до готовност. След това бульонът се прецежда, обира се месото от костите, а дреболиите се нарязват на кубчета. Лукът, морковът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът – на ситно. Запържват се заедно с лютата чушка в сгорещените масло и олио. Прибавят се брашното и доматеният концентрат и се запържва за кратко. Налива се бульонът и се оставя да къкри за около 10 минути, докато зеленчуците омекнат. Прибавят се месото, дреболиите и оризът. Оставят се на слаб огън, докато оризът стане готов. Яйцето се разбива добре и се прибавя към горещата супа на тънка струйка, през цедка. Трябва да се пресече (да стане на парцали). Супата се сваля от огъня и се овкусява със сол и черен пипер. Поръсва се с накълцаните на дребно магданоз и джоджен и се поднася.

 

Агнешка дроб сарма със заливка

Необходими продукти:

1 комплект агнешки дреболии

1 голямо агнешко було (ако има)

1 ч.ч. ориз

1/2 ч.ч. по равно олио и краве масло

3 връзки пресен лук

2-3 стръка пресен джоджен

1/2 връзка пресен магданоз

червен пипер

черен пипер, сол

За заливката:

2 яйца

1/2 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. кисело мляко

Начин на приготвяне:

Измиваме много добре агнешките дреболии. Слагаме ги в тенджера с леко подсолена вода и ги оставяме да се сварят добре. След като са сварени, ги нарязваме на малки парчета. В тиган се сипва олиото и към него се добавят нарязаният на ситно пресен лук, запържва се и се прибавя измитият и изчистен ориз. Запържва се и той. Накрая се слагат подправките - нарязаният магданоз, червеният и черен пипер, сол на вкус. Разбърква се много добре. В по-голяма тава се слагат нарязаните дреболии и оризът с подправките и се размесват добре. Булото и маслото се нарязват на малки парчета и те се слагат в тавата. Накрая се наливат 3-3,5 чаени чаши от бульона, в който са врели дреболиите. Тавата се слага в предварително загрята фурна и ястието се пече на 180-200 градуса до пълната готовност на ориза. За заливката разбиваме добре яйцата, прибавяме киселото мляко и брашното. Разбиваме всички продукти добре до получаването на каша. Сипваме я върху ориза с дреболиите, така че да покрие цялата повърхност на тавата, и връщаме отново във фурната. Печем, докато заливката порозовее.

 

Пълнена агнешка плешка

Необходими продукти:

1 агнешка плешка

1 агнешки черен дроб

1 агнешки бял дроб

2/3 ч.ч. ориз

1 връзка пресен лук

1/2 връзка магданоз

1/2 връзка пресен джоджен или 1 с.л. сух

1/2 ч.л. черен пипер

1 с.л. червен пипер

4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е подготовката на плешката. За да можете да я срежете и да получите “джоб”, трябва да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете внимателно плешката под кожата в посока от ребрата към бута. Оформя се “джобът”, в който ще пълните плънката. Разширете го с ръка. Докато подготвяте плешката, слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути. Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен. Нарязвате черния и белия дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Слагате също ситно нарязаните магданоз и джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите, черния пипер и сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността. Последната стъпка е същинското пълнене. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб” с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка, която не можете да съберете в плешката, добавете малко вода и я сварете отделно. Зашийте пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът набъбва може да излезе. Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате я в голяма тава и добавяте 0,5 л вода. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2,5-3 часа, като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори.

 

Агнешко книжен кебап

Необходими продукти:

750 г агнешко месо

750 г кромид лук

1/2 ч.ч. (100 г) топено масло

1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино

3-4 зърна черен пипер

1/2 връзка джоджен

1/2 връзка магданоз

5 люти чушки

сол

Начин на приготвяне:

Месото се почиства от ципите и костите, нарязва се на малки късчета, поръсва се със солта, смления черен пипер, дребно нарязаните лук, магданоз и джоджен, виното и част от маслото и се оставя да престои 2-3 часа на хладно място, като се прибавят и целите лютиви чушки. Разделя се на порции и се увива в намазана с масло пергаментова хартия. Пакетчетата се нареждат в тава, намазана с масло. Ястието се полива с останалото масло и се пече във фурна на 200 градуса. При поднасянето пакетчетата от месото се разрязват по средата.

 

Агнешко задушено по манастирски

Необходими продукти:

1 кг агнешко месо

1/2 ч.л. смлян черен пипер

2 с.л. брашно

2 с.л. олио

1 жълтък

сокът на 1 лимон (или на върха на ножа лимонтузу, размито в 1 ч.л. вода)

Начин на приготвяне:

Нарязваме агнешкото месо на големи хапки, които поръсваме с черния пипер и със сол на вкус. Всяко парче овалваме в брашното и леко запържваме в загрятото олио (или същото количество краве масло). Парчетата нареждаме в тенджера. Наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо, за да покрие месото, и на тих огън под похлупак варим, докато месото напълно омекне. Отделно разбиваме жълтъка с лимоновия сок (лимонтузуто), смесваме го с 1-2 супени лъжици от соса и го сипваме в ястието, което разбъркваме с дървена лъжица. Държим тенджерата на огъня, докато сосът се сгъсти. Поднасяме веднага.

 

Турски кебап

Необходими продукти:

1 кг агнешко месо

3 глави лук

2 моркова

1 с.л. оцет

2 домата

300 г картофи

100 г грах от консерва

1 връзка копър

сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в тенджера и запържете месото до зачервяване. Прибавете нарязаните лук, моркови, половината копър. подправете със сол и черен пипер. Запържвайте за още 10 минути на умерен огън, като разбърквате. Добавете оцета и ситно нарязаните домати. След 5 минути долейте чаша гореща вода. Похлупете съда и оставете да се готви около 1 час или докато агнешкото стане крехко. Прибавете картофите, граха и гответе още 15-20 минути. Готовият кебап поръсете с останалия копър и поднесете.

Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"