Вложенията в имоти са 54% над средните

Офисите са предпочитани

Бизнес имотите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния са привлекли инвестиции на обща стойност над 8 млрд. евро през първите девет месеца на 2019 г. Това е с 54% над средното ниво за последните пет години, показват данни на консултантска компания. Обемът на инвестициите в Централна и Източна Европа расте стабилно от 2013 г. насам със средно 24%, отразявайки нарастващото доверие на инвеститорите към региона, подкрепено от ръста на икономиката над средното за ЕС ниво, намаляващата безработица и растящото потребление, посочват от компанията.

Полша, която е най-голямата икономика от тези пет страни с 46% от общия БВП, е привлякла 56% от инвестициите за периода, а общият им обем достига 4,5 млрд. евро. На второ място е Чехия с 2,36 млрд. евро, или около една трета от общия обем, а Унгария и Румъния са с по 6% от общите инвестиции. На последно място е Словакия с дял от 3%.

Офисите са най-предпочитани от инвеститорите с дял от 60% от вложените средства. Това е силен ръст спрямо 45% през същия период на предходната година. Равнището на усвоените площи расте през последните пет години, с което средното ниво на свободните офиси е достигнало 6,8%, при 13,8% през 2014 г. Прага има най-ниско ниво на свободни офис площи с 4,6%, следвана от Будапеща с 5,9% и Букурещ с 8%.

Електронната търговия подкрепя инвестициите в логистични площи. Наред с това обаче вложенията в търговски площи са загубили доминацията си и делът им в общия обем от инвестиции е намалял до 16% при 38% преди година. От компанията отбелязват, че в момента едва около 5% от общите продажби на дребно в петте държави от Източна Европа се осъществяват онлайн и прогнозират, че продажбите в интернет на тези пазари ще нарастват средно със 17,5% на година през следващите пет години.

Растящият брой на туристите подкрепя вложенията в хотели. Сделките с хотели, особено в Прага и Будапеща, са увеличили дела на сегмента до 9% от общите инвестиции, при 3% през миналата година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"