Главният прокурор: Ще направим всичко възможно да приберем Васил Божков в България

Прокуратурата реши да ангажира наказателната отговорност на лица, които медиите наричате криминални авторитети или олигарси от криминалния преход. Случва се нещо обикновено. Васил Божков е обявен за издирване включително и от Интерпол. Това каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти пред ВСС.

„Докато ние не ангажираме тяхната наказателна отговорност за крадене от българския народ през тези 30 години, в резултат на което българският народ живее бедно и в мизерия, всичко е нормално 30 години. Но, когато се насочим да дадем справедливост на българския граждани, те стават жертви. Трябва да си отговорим на въпроса олигарсите ли са жертви, или са жертви българските граждани, които живеят бедно, и защо правим реклама на хора, които е ясно какви са. Те стават жертви, как така всички станаха жертви? Как всички богати в тази държава се страхуват и са толкова страхливи милиардери, как стана така“, попита Гешев.

„Защо не се страхуват хората, които няма какво да ядат? Защо не се страхуват тези, които не могат да си получат пенсиите? Защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия, в резултат на това, че някои хора не си плащат данъците. Липсват половин милиард лева, това е достатъчно основание за страх. То си е страшно в интерес на истината да имаш да връщаш половин милиард лева на държавата. Правим това, което правим, и по всички други дела. Стремим се всички тези криминални авторитети, за които смятаме, че има доказателства за извършени престъпления, да изправим пред Българския съд. Това става чрез всички механизми, с които разполагат правоприлагащите органи“, добави главният прокурор.

„Аз съм сигурен, че колегите ще направят всичко възможно, за да си приберем г-н Божков. Вярвайте ми, ще направим всичко възможно, за да не се страхува. Ако трябва, ще му осигурим и психологическа помощ в хода на работата, която ще предприемем по отношение на него. Аз не се срещам с олигарси, получих обаждане от г-н Златев, аз с такива хора не се срещам. Аз се срещам с обикновени хора, това е моята среда. Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновени хора и ме интересуват проблемите на хората. Работата на прокуратурата е да разрешава проблемите на обикновените хора“, посочи още Иван Гешев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"