Гуинет Полтроу: Не се срамувам от успеха си

Шоубизнесът се изчерпа

Когато засека филм с мое участие по телевизията, ми става лошо

Гуинет Полтроу е сред най-елегантните и изящни американски актриси - тя има аристократично, едновременно студено и сексуално английско излъчване и винаги се е справяла добре в ролите на дами от обществения елит. Гуинет направи впечатляваща кариера в театъра, киното и на сцената като певица. Полтроу е сред най-награждаваните жени в шоубизнеса с награди “Златна камера”, “Сателит”, “Златен глобус”, “Еми” и, разбира се, “Оскар”. Тя е номинирана за “БАФТА”, “Грами” и две статуетки “Сатурн”. Гуинет Полтроу играе в “Плът на раздора”, “Хук”, “Седем”, “Големите надежди”, “Влюбеният Шекспир”, “Кланът Тененбаум”, “Железният човек”, “Железният човек 2”, “Отмъстителите”, “Железният човек 3”, сериалът “Клуб Веселие” и други. Тя участва и в “Заразяване” от 2011-а, който сега се радва на подновен интерес покрай пандемията COVID-19. В последните години Полтроу намали актьорските ангажименти и основа собствен лайфстайл бизнес.

- Гуинет, вие бяхте една от звездите в “Заразяване” на Стивън Содърбърг, който показа реалистично разгръщане на пандемия. Сега много хора го гледат отново или за пръв път. Какво мислите за сегашната обстановка?

- Какво да ви кажа, вече съм била в този филм. Параноя, паника, пропаганда, пандемия... Време е да сложим маските. Искам да призова всички хора да се пазят, да не се ръкуват и да си мият ръцете често. Сега трябва да си стоим вкъщи, да си готвим и да бъдем заедно с близките си.

- В последно време избягвате роли в киното, а преди време казахте, че вече нямате желание да се снимате. Защо?

- В един момент осъзнах, че съм прегоряла. Редовните актьорски ангажименти ме изстискваха. Снимах от три до пет филма на година. Стигна се дотам, че дори най-малките неща не ми понасяха - седенето в караваната на снимачната площадка, гримирането за роля, подготовката. Бях бременна с дъщеря ми по време на снимките на филма Proof, постоянно ми ставаше лошо и просто исках да умра. А трябваше да уча монолози от по пет страници, защото това беше адаптация по пиеса. В този момент си казах, че ще си взема огромна почивка от киното и не съм се снимала оттогава.

- Липсват ли ви ролите?

- В никакъв случай. Дори, когато засека филм с мое участие по телевизията ми става лошо. Децата ми не са гледали нито едно заглавие с мен, с изключение на “Железният човек”.

- Какво е за вас славата?

- Мисля, че много добре разбирам славата. Тя е странно нещо. Онзи ден синът ми ми разказа как е излизал с най-добрия си приятел и неговото семейство. Каза ми: “Мамо, хората са толкова по-различни, когато теб те няма”.

- Как гледате на движението #MeToo?

- To дойде като резултат от дългогодишни натрупвания. Тези неща все още се случват, но е малко по-различно. Трудно е да се борим срещу тази система на страх, йерархия и заплаха. Много неравенство съществува. Но аз съм достигнала до ниво, в което никой не може да се гаври с мен.

- Как решихте да навлезете в лайфстайл бизнеса?

- Последните няколко години бяха наистина лудешко пътуване в един нов свят, запознах се с много нови хора, открих нови и далечни хоризонти, опознах и себе си, така както не съм и си представяла, че мога да се опозная. Извървях дълъг път, съзрях и успях да постигна лично духовно израстване. Наистина съм безкрайно доволно от завоя, който предприех в живота си. Да бъда филмова звезда вече със сигурност не е основен приоритет за мен. Шоубизнес светът се изчерпа, износи се в очите ми и сякаш няма какво повече да ми даде. Сега е време аз да дам на хората част от познанието, което съм придобила през последните години.

- Как се развива компания ви Goop?

- Създадох Goop още през 2008-а година с идеята да бъде един качествен лайфстал бранд на пазара на безбрежна онлайн информация. Насочих се към хубавите неща от живота - храната, пътуването. Обединяваща идея беше да представя и предложа на публиката здравословен подход към качествения живот. В началото изпитвах сериозни колебания и не бях сигурна, че искам да забия своя флаг, образно казано. Беше си страшно. Но с времето нещата се получиха.

- Какво ви притесняваше?

- Притесняваха ме коментарите на колеги и журналисти. Усещах думите “Какво си мисли, че прави тя” да се забиват като малки иглички по цялото ми тяло. Спомням си, че по това време имаше премиерен филм с мое участие и по повода в “Ню Йорк Таймс” пуснаха огромен материал за мен, в който питаха защо изобщо правя това. А тогава аз просто давах рецепти за мъфини с банан. Някои медии реагираха твърде екстремно на моя преход и моя бизнес. Все още си мисля, че прекалиха, а някои и продължават да прекаляват.

- Защо има такива реакции, според вас?

- Колкото по-успешно е едно нещо, толкова повече зложелатели се навъждат. Съжалявам, но не мога да се преструвам на човек, който изкарва 25 хиляди долара на година. Просто не мога. И няма да го направя. Не се срамувам от успеха си.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"