Две умрели прасета подхвърлени на пътя в Търговищко

Две умрели прасета са били изхвърлени във вилната зона на Търговище, срещу бившия завод за безалкохолни, и на главния път София-Варна, в района на село Пробуда. Това са информирали от Агенцията по храните на заседание на Областната епизоотична комисия в Търговище. Към момента не се уточнява кога са били намерени мъртвите животни, нито дали са предприети мерки за издирване откъде евентуално са били подхвърлени. От животните са били взети проби за изследвания, а труповете загробени по изискванията.

На заседанието е коментирано, че в област Търговище има четири индустриални ферми. Те се намират в търговищките села Алваново и Буйново, в град Попово и в село Садина.

В трите работещи кланици в областта има 12-часово дневно присъствие на ветеринарен лекар и 12-часово нощно от полицията, за да не се допуска внасяне на немаркирани свине.

В транжорните се осъществява ежедневен контрол, а екарисажните коли се пломбират, посочват още след заседанието в областта.

Според разпорежданията в 20-километровите зони около индустриалните ферми се преустановява отглеждането на свине в обекти тип „заден двор“. Списъкът на населените места, попадащи в този обхват, е публикуван на сайта на Областта.

Пак според информация, публикувана на сайта на областната управа, до петък включително, трябва да се изготви график и да започне евтаназиране на останалите домашни прасета в задните дворове в населените места, попадащи в обхвата на 20-километровите зони около големите ферми.

Община Търговище трябва да определи още една трупосъбирателна яма в района на селата Алваново и Буйново, а Община Попово още четири ями в четирите посоки на общината, с оглед да не се транспортират мъртви животни на дълги разстояния и да не се разнася заразата. Това е решено на заседанието.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"