Депутатите обсъждат промените в Закона за здравето на първо четене

Промените в Закона за здравето се обсъждат на първо четене в Народното събрание.

Предложенията на Министерския съвет определят възможните мерки след края на извънредното положение, което изтича на 13 май.

Снимки: Пламен Стоименов

С промените в закона за здравето се регламентира това здравният министър да може да въвежда извънредна епидемична обстановка в страната или в отделни региони. Също така ще се регламентират много от мерките, които приеха Щабът и правителството през тези два месеца, да могат да продължат да действат малко по-дълго или в рамките на два месеца.

По разпореждане на здравния министър ще продължи да действа и задължителната карантина за болни, завърнали се от чужбина. Ще остане мярката 60 на 40 до 30 юни. Предвижда се да се регламентира завършването на учебната година дистанционно, както и 60 дена платен отпуск през тази година да се признава като трудов стаж.

"Няма как да приемем да бъде стоварена цялата отговорност за последващите противоепидемични мерки върху главата на г-н Ананиев и на главния санитарен инспектор", каза Георги Михайлов, БСП.

"Подкрепяме промените в чл. 61 и чл. 63 от Закона за здравето, с които се дават правомощия на министъра на здравеопазването за въвеждане на мерки за опазване на живота и здравето на хората на територията на цялата страна и в отделни населени места и области. По отношение на избраната правна техника обаче имаме резерви", заяви Джевдет Чакъров, ДПС.

"Така или иначе, дори да се справим бързо и да се намери лекарство и ваксина за коронавируса. Последствията от тази пандемия ще отекват може би в следващия, а и в по-следващи мандати на Народното събрание. Ние трябва да започнем да мислим по различен начин, ние трябва да започнем да променяме нормативната си уредба, закони, правилници", каза Пламен Христов, "Воля".

"Ще подкрепим този закон, защото два месеца извънредно положение, министър Горанов най-добре знае какво коства на фиска и какво ще коства занапред на много програми, които се финансират от държаенвия бюджет. Ако продължим така до края на годината, ще се озовем в тежка финансова ситуация", заяви Калин Поповски от Обединени патриоти.

Очаква се законът да бъде приет на първо четене. Поправки ще се внасят до края на тази седмица.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"