Диета спасява от болестта на Алцхаймер

Наситените мазнини и трансмазнините увеличават риска 9 пъти

Болестта на Алцхаймер, която поразява все по-млади хора, е новото предизвикателтво на 21 век. Това, което преживяват пациентите, достоверно е предадено във филма „Все още Алиса” (Still Alice) от актрисата Джулиан Мур, която получи „Оскар“ за най-добра женска роля през 2015 г. За деменцията малко се пише и говори, както и за това какви са възможностите болестта да се забави или избегне.

Учените регистрират заболяването по характерните изменения на тъканите в главния мозък, в резултат на което се нарушава протичането на нервните импулси, затруднява се и постепенно става невъзможна работата на нервните клетки, а това води до тяхната гибел. Учените от Националния изследователски център „Здоровое питание” в Москва са събрали най-съвременните подходи и основни препоръки за профилактика на болестта на Алцхаймер. Според последни изследвания

водеща роля за възникване на заболяването се явява холестеролът

Той допринася за увреждане на нервните клетки. Връзката на заболяването с начина на хранене е изследвана в рамките на проекта „Северна Карелия”. Установено е, че мъжете, които предпочитат месна и мазна храна, имат повишени нива на холестерола – над 6,5 ммол/л и 3 пъти по-често страдат от деменция.

Болестта на Алцхаймер е обект на няколко мащабни изследвания, реализирани в различни страни, в резултат на които са получени ценни данни. Те доказват, че консумацията на наситени мазнини удвоява риска от пресенилно оглупяване, настъпващо в предстарческа възраст, а консумацията на трансмазнини, дори в минимална доза, го утроява. Когато едновременно се приемат наситени и трансмазнини, рискът от Алцхаймер скача 9 пъти.

Марта Клер Морис от Чикаго, автор на серия изследвания, е категоричва: „Консумацията на наситени и трансмазнини увеличава риска от Алцхаймер  в най-добрия случай най-малко 4 пъти. Пациентите на средна и по-напреднала възраст постепенно губят паметта си, идентичността си, а накрая и живота си”. Според някои данни, за първите прояви на заболяването е достатъчно човек да се храни неправилно дори само 2-3 години. Като профилактична мярка спецовете препоръчват в менюто да се включат повече риба, маслини, авокадо, които свалят риска от развитие на старческо слабооумие. Ясният ум и силната памет се поддържат с повече храни, богати на Омега-3 мастни киселини и витамините А, С, Д, Е.

Ограничаването на месото помага да се избегне деменцията

На болестта на Алцхаймер в момента в света се обръща голямо внимание, но най-простият начин да се избегне тя е правилното хранене, категорични са експертите. Те препоръчват Средиземноморската диета, както и диетата „Мисъл“  (MIND), които според изследвания се оказват изключително ефективни. Съветват да се набляга на растителна храна, растителни мазнини, ядки, плодове, зеленолистни зеленчуци, салати. И разбира се, да се елиминират от менюто трансмазнините, наситените мазнини, млечни и месните продукти. „Не забравяйте принципите на здравословното хранене, тогава няма да забравяте и всичко останало”, шегува се проф. Олег Медведев.

Режимът „Мисъл“

която е обявена за невропотекторна диета, обединява в себе си предимствата на Средиземноморската и диетата  DASH. При нея не се препоръчва консумацията на червено месо, животински мазнини, краве масло, сметана, сирена, извара, сладкарски изделия, продукти с дълъг срок на годност, някои видове хляб, пържени храни.

Препоръчваните храни, които намаляват риска от развитие на Алцхаймер, според диетата „Мисъл“ са:

Пилешко месо или риба - 2-3 пъти седмично по 100-120 г; ако не е възможно да се изключи чрвеното месо от менюто, да се хапва рядко и по малко;

Фасул и грах (при добра поносимост) можеда се яде 3-4 пъти седмично по 150-200 г в готов вид - те са ценен източник на растителни протеини и витамини;

Зеленчуците трябва да са основна част от менюто - може да се приемат всеки ден до 750 г сурови зеленчуци или до 400 г термично обработени; п

Плодове - по 500-750 г в денонощие, те потискат желанието да се хапне нещо сладко и не вредят на организма;

Мляко и млечни продукти – само обезмаслени или нискомаслени, тъй като с тях се приемат сериозни дози наситени мазнини, достатъчни да ускорят появата на болестта на Алцхаймер;

Ограничете кравето масло, сладкарските изделия, рафинираната захар и всичко, което я съдържа, за да избегнете старческото слабоумие. Да не се забравя, че всички сладкарски произведения съдържат трансмазнини, още по-опасни от животинските продукти;

Растителните мазнини дневно не бива да са повече от 1-2 с.л.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Феодорина Ляскова

Този уебсайт използва "бисквитки"