Доц. Атанас Мангъров: Нямам търговски интереси от масовия скрининг за COVID-19

Нямам търговски интереси от масовия скрининг на населението за COVID-19. Това обяви в „Лице в лице“ по bTV членът на Медицинския съвет доц. Атанас Мангъров, след като беше повдигнат въпроса, че иска тестване на населението заради финансови изгоди. Той допълни, че никога не се е занимавал с диагностична дейност.

По думите му един заразен започва да отделя вирусите в околната среда 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми и ги отделя до 20-30 дни след симптомите. „Такива клинични симптоми има при 20% от случаите, при всички останали, когато те са заразени отделят вируси, без да знаят. Този тип болни могат да се уловят или с PCR или с имунно-флуоресцентни тестове(бързи тестове)“, каза Мангъров.

Експертът заяви, че е изключително важно да се намерят следи от вируса в кръвта на заразените пациенти. Това се установява с тестове за антитела и може да се установи в кой ден от инфекцията е даден пациент.

„За да контролираме един епидемиологически процес, ние трябва да го изследваме. Ние трябва да сме наясно какво се случва. Когато не направим изследване, ние ще откриваме вторични и третични случаи – хора, които са заразени от хора, които не сме открили. Сега изолирам всички вкупом, което не е добре“, добави той.

След издадената днес заповед от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за задължително носене на мака на обществени места, доц. Мангъров заяви, че това е ненужно. "Хиляди пъти беше казано, че тези маски нямат особен ефект, освен психологически. Те създават измамно чувство, че човек е защитен, а това не е така. Но щом е издадена заповед, тя трябва да се спазва. Все едно да сложиш решетка на прозорец и да си мислиш, че тя пази от мухи.“, допълни той.

Доц. Атанас Мангъров уточни, че маската е само едно сито и вирусите не могат да бъдат спрени. Той заяви, че най-вероятно е преглеждал пациент с COVID-19 през последните месеци, направил си е бърз тест, който е дал негативен резултат. Убеден е, че резултатът ще бъде същият и с PCR тест.

Експертът призова хората да се успокоят, защото 80% от населението ще прекара заразата, без дори да разбере. Доц. Мангъров заяви, че е важно да се спазват всички разпоредби на Националния оперативен щаб.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"