Дядо подпали дома си в село край Лом, едва не изпепели и съседите

Възрастен мъж от село край Лом, запалил сухи треви, опожари половината си двор, постройки и отоплението за зимата и едва не унищожи и домовете и нивите на съседите си. Местни жители и огнеборци с мъка успели да спасят къщи, коли и насаждения, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Пламъците лумнали в имота на 75 годишния Методи М. в село Расово към 15 часа в неделя. Малко преди това старецът подпалил боклуци в двора си, но огънят се разгорял, обхванал близките постройки и тръгнал към дома му и съседите.

Хората от близките къщи се притекли на помощ и започнали да гасят огънят. След сигнал за бедствието към селото поел и екип на Противопожарната служба в Лом. С общи усилия пламъците били потушени, но изгорели 100 кв.м. покривна конструкция на селскостопанска постройка, 3 паянтови постройки, 20 кубика дърва и 3 тона въглища, собственост на дядо Методи. За щастие доброволците от селото успели да спрат огъня преди да влезе в два съседни масива, засадени с царевица, собственост на местни жители.

Селяни и пожарникари успели да спасят и 3 сгради и 2 автомобила. При пожара не са пострадали хора, казаха от полицията. Местопроизшествието е посетено от оперативна група, която е извършила оглед. Според криминалистите причината за пожара е небрежност, проявена от възрастния мъж, при запалването на треви в имота му.

По случая е образувано досъдебно производство, за подпалване на чужд имот по непредпазливост законът предвижда до 3 години затвор.

В неделния ден пожарникарите в област Монтана са гасили още седем пожара в ливади и стърнища. Изпепелени са 46 дка треви и са спасени 100 кошера в близост до пожар край село Расово.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"