Д-р Ангел Кунчев: Не бързайте да отменяте почивките за юли и август

Той призова за въздържане от празнуване на Цветница и Великден

Който има резервация за море през юли и август, да не бърза да я отменя. Това каза в Пловдив националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, споделяйки оптимистични очаквания за развитието на епидемията от коронавирус през следващите месеци.

Според него, ако гледаме примера на Китай, в един обозрим период от 2-3 месеца можем да очакваме да минем през пика и да започне постепенно нормализиране.

В Пловдив д-р Кунчев посети кооперативния Четвъртък пазар, най-големият в града, за да провери как се изпълняват разпорежданията на министъра на здравеопазването. Установено бе, че в пазара не се допускат граждани без маски, а на тези, които нямат, се предоставят безплатно.

Директорът на ОП "Общински пазари" Запрян Тодоров добави, че общите части на всички пазари се дезинфекцират, а движението на хора става само в една посока. Кунчев подчерта, че мерките за пазарите са съзнателно занижени, за да могат родните производители да си продадат разсада, защото в земеделието нищо не може да се отлага и от днешния ден зависи бъдещето.

„И клиенти, и продавачи спазват изискванията да са с предпазни маски. Пловдив винаги е бил на ниво по отношение мерките на Националния щаб. Първи въведохме забраната за посещения на паркове, градинки. Специално внимание обръщаме на почистването и дезинфекцията всеки ден в града, особено в кв. „Столипиново““, заяви кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че решенията на Националния оперативен щаб се спазват, като магазините работят при стриктно спазване на съответните санитарно-хигиенни изисквания.

В останалите пазари на града също е създадена организация, която се спазва.

Ангел Кунчев подчерта, че е добре да се въздържим от празнуването на предстоящите празници Цветница и Великден, за да бъдем по-спокойни и по-бързо да се вдигнат ограничителните мерки. Кунчев припомни, че в България между 50 000 и 60 000 души са поставени ежедневно под карантина и контролът на това отнема много средства и ресурси.

С областния управител на Пловдив Дани Каназирева, д-р Кунчев посети и предприятието за производство на сладка "Цима" в с. Стряма. След посещението той обобщи, че в тази фирма контролът явно е винаги, а не заради коронавируса. Собствениците - баща и синове Жекови, съобщиха, че даряват на Националния кризисен щаб 3000 броя дезинфектанти и 5000 броя бурканчета със сладко за хората, които се борят с коронавируса на първа линия.

Дани Каназирева добави, че успехите на пловдивските институции са заради това, че всички работят в една посока.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"