Д-р Елена Генева, зам.-директор на РЗИ-Варна, пред „Труд”: Изследват в 23 пункта морето за Ешерихия коли

Тестват района около Варненското езеро по 3 пъти на месец 

Зависи много от посоката на ветровете

Експерти на Регионалната здравна инспекция-Варна (РЗИ) са взели в понеделник първите проби за качеството на морската вода в зоните за къпане - прилежащи към плажовете в региона. Това заяви пред „Труд” зам.-директорът на РЗИ-Варна д-р Елена Генева. „Няма как хипотетично да се каже дали заради аварията на тръбопровода във Варненското езеро водата по плажовете е негодна за плуване, ние доказваме с изследване на зоните, съответно от пунктовете в близост до т. нар. канал-езеро, пунктовете на Варненския централен плаж и пункта, който се намира на Аспаруховския плаж - зоните, кооито се ползват активно от варненци и гости на града”, каза д-р Генева. Пунктовете са общо 23, а в началото на всеки сезон се прави предварителното пробонабиране.

Резултатите от пробите по двата микробиологични показателя ще станат ясни до няколко дни и от РЗИ ще излязат със съобщение какво е качеството на водата. През останалите месеци от юни до септември се вземат регулярни проби от пунктовете по Варненското черноморско крайбрежие по график, като при районите, които са с добро качество се правят проби два пъти месечно, а проблемните зони се тестват 3 пъти на месец.

Към настоящия момент все още няма активно къпещи се, нямаме обилни валежи, които биха могли да допринесат за влошаване на изследваните показатели. „Едно от изискванията е след обилен валеж да не се вземат проби от морската вода, защото тогава всички отводни канали от дъждовни води се вливат в морето”, уточни още д-р Генева.

„Морето е една динамична система и зависи много от теченията, от посоката на ветровете, обикновено посоката е от север на юг, има и западни ветрове, които изтласкват повърхностния слой навътре в морето. Буните също ограничават движението на водата и ако няма такова въздушно или водно течение, то стойностите биха били по-високи, ако имаме такива микробиологични замърсители”, заключи зам.-директорът на РЗИ.

 

Снежанка Мончева, директор на Института по океанология към БАН:

Не е оцветяване от фекалии

Фито­планктон с повишена продуктивност

В акваторията на Варненския залив и канала море-езеро се наблюдава цъфтеж на два коренно различни един от друг вида фитопланктон. Установени са два вида фитопланктон, но категорично се доказва, че наблюдаваният от варненци интересен процес не е механично замърсяване. Подобни версии се разпространиха в социалните мрежи. Това заяви проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология „Проф. Фритьоф Нансен” към БАН, цитирана от Maritime.bg.

„Това, което наблюдаваме във водите на канала море-езеро, по всяка вероятност е свързано с авариралия тръбопровод във Варненското езеро. Видът наблюдаван фитопланктон е индикатор за повишено количество на химическите вещества, участващи в минералното хранене на микроводораслите, което на свой ред води до повишена биологична продуктивност”, обясни проф. Мончева.

 

Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна, пред „Труд”:

Ще искаме по съдебен ред покриването на разходите

Ремонтът на тръбата върви по график, работи се и през почивните дни, имам уверенията на изпълнителя, че ще се направи всичко възможно подводните дейности и отстраняването на дефекта да бъдат извършени предсрочно.

Изпратихме писмо и до фирмата, която е поставила тръбата, за да извърши ремонт, тъй като обектът беше до края на 2019 г. в гаранция. Това не стана, затова започнахме водолазни огледи, огледи със специализирана техника, изготвяне на на инвестиционен проект за възобновяване на тръбата. Фирмата, която е строила тръбата, е уведомена, че заради непредприетите действия за ремонт на тръбопровода, Община Варна ще изиска по съдебен ред покриването на разходите за отстраняване на дефекта.

 

Хронологията на аварията

Община Варна алармира МОСВ и фирмата-изпълнител още през август

Обектът е бил в гаранция 

Транспортиращият водопровод, елемент от строеж „Трансформация на ПСОВ Аспарухово в помпена станция и транспортиращ тръбопровод, трафопост БКТП0400 /20/04 KV”, е изпълнен по проект ИСПА. Водопроводът е изграден от фирма SFELINOS S.A. през 2011 година, съгласно договор с Министерството на околната среда и водите. Обектът е бил въведен в експлоатация с разрешение за ползване на 06.12.2011 г., с гаранционен срок от осем години до 06.12.2019 г.. Съоръжението е било предадено от МОСВ на „ВиК- Варна” за управление, поддържане и експлоатация, което от своя страна го предоставя на Община Варна през 2012 г. Информацията за възникнал дефект на транспортиращ водопровод е подадена в Община Варна от „Водоснабдяване и канализация Варна” ООД през август м. г. Успоредно с това Община Варна е изискала подробна информация за обекта от МОСВ и от фирмата-изпълнител SFELINOS S.A предприемане на спешни мерки по отстраняване на дефекта. От страна на „Водоснабдяване и канализация Варна” ООД е направено обследване на подводната част на обекта със сонар. Изработен е проект за ремонта. Поискано е финансиране от МРРБ в размер на 1 300 000 лв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Биляна Веселинова

Този уебсайт използва "бисквитки"