Европа се затваря херметически (ИНФОГРАФИКА)

Ватикана отмени “Страстната седмица”

Редица европейски държави обявиха, че ще предприемат различни видове форс-мажорни мерки, за да ограничат разпространението на Covid-19 на територията на Стария континент.

Австрия издаде забрана в неделя за провеждането на всякакви публични събития с над 5 души присъствие, а от вторник в страната се затварят всички ресторанти и заведения. Спазването на мерките ще бъде следено от полицията с извънредни правомощия. Канцлерът Себастиан Курц призова населението да се самоизолира, като излиза навън само когато е абсолютно необходимо и да ограничи контактите „до хората, с които живеят“.

В официално комюнике на Ватикана в неделя бе съобщено че Римокатолическата църква отменя всички публични великденски литургии и събития по време на Страстната седмица поради разпространението на коронавируса. Това означава, че се отменя традиционното миене на краката в четвъртък, петъчният "Път на Кръста" в Колизеума и великденските неделни маси на 12 април, както и събитията по време на Цветница на 5 април.

Папа Франциск удължава появяването си единствено по видео стрийминг до 12-и април.

По-рано тази седмица Ватикана затвори площад Свети Петър и базиликата Свети Петър за туристи и заяви, че и музеите ще бъдат затворени до началото на април.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"