„Еколозите“ не признават закона в Рила

Влогърът Слави Панайотов отнася глоба заради режими, наложени от „зелените“

Незачитане на екозаконите в Национален парк „Рила“ демонстрират активисти на организациите от коалицията „За да остане природа в България“. Абсурдното в случая е, че именно „зелените“ са отговорни за рестриктивните режими, срещу които от няколко дни говорят.

Оказва се, че зад публичните изяви на „природозащитниците“ стои поредният опит за заблуда на българската общественост и трупане на дивиденти на гърба на институциите у нас, показа разследване на „Труд“.

Повод за манипулацията е глобата, която Дирекцията на НП „Рила“ трябва да наложи на влогъра Слави Панайотов – на 27 юли той организира поход до връх Мусала. Според информацията в изкачването са се включили над 1500 души. Това е нарушение на Плана за управление на парка.

Причината е, че маршрутът до върха попада в зона с ограничено човешко въздействие и според нормативната уредба по пътеките в група не могат да се движат повече от 20 души. За да се проведе такова мероприятие трябва да бъде одобрено от управата на парка. Подобно разрешение не е издавано, категорични бяха от там пред „Труд“ (виж карето).

В новините на Би Ти Ви на 8 август бе излъчен репортаж относно казуса. „Експертно“ мнение изказа „екологът“ Андрей Ковачев.

„Налагат се глоби само когато жертвите са по-малки. Елементарно беше министерството (на околната среда и водите, което отговаря за Националните паркове – б.а.) да информира хората да се разделят на по-малка група. Чакат някой да наруши закон и праскат максималната глоба“, обясни Ковачев.

От трите изречения, казани от „природозащитника“, няма нито едно вярно. Относно малките жертви – световноизвестният телевизионен водещ Беър Грилс бе санкциониран, защото преплува едно от Рилските езера. Това стана по време на снимките на епизод от неговата поредица „В дивата пустош“, заснет в НП „Рила“. Екипът на Грилс плати глобата.

А дали Планът за управление на парка предвижда служители да разделят „хората на групи“, „Труд“ попита Дирекцията на защитената територия. Ето какво отговориха:

„Служителите от паркова охрана и контрол на Дирекция „Национален парк Рила“ биха били в нарушение, самоинициативно и без липса на документ да разделят похода на групи, без писмено определени отговорници за всяка група и без писмено разрешение от ръководството за провеждане на мероприятието, защото в случай на инцидент или нарушение те ще носят цялата отговорност за това“.

Парадоксалното е, че рестрикциите в Плановете за управление (ПУ) на 11-те природни и трите национални парка у нас са в резултат от натиска на „зелените“.

Под тяхна диктовка развитието на планинския туризъм буквално е спряно заради абсурдните забрани. Те са въведени, защото по-голяма част от плановете са писани от представители на „За да остане природа в България“ или с тяхно участие.

Настоящият ПУ на НП „Рила“ изтича през 2010 година, но още е в сила. Причината е, че „природозащитниците“ настояват всички рамкови документи за управлението на защитените територии да подлежат на екологична оценка (ЕО) – нещо, което не е предвидено от закона.

Целта на „зелените“ е да могат да обжалват ЕО пред съда и по този начин да блокират инвестиционните намерения за развитието на планинските региони. Така „еколозите“ контролират какво и къде се планира като инвестиция. Дали ще е лифт, ски писта, хижа – без благословията на „природозащитниците“ нищо не може да бъде направено в Природен или Национален парк.

Заради „зеления“ натиск новият План за управление на Рила ще изтече, преди да е започнал да действа – документът още не може да бъде приет поради изброените по-горе причини. Но ако се прилагаше той, Слави Панайотов нямаше да бъде застрашен от глоба. Защото точно режимът за числеността на групите в Рила е много по-либерален, именно за да се стимулира планинския туризъм.

Какво се получава - „зелените“ обвиняват институциите, че ще глобят Панайотов. Но си мълчат, че санкцията е заради забраните, прокарани от тях.

Масовото изкачване на Мусала: Процедурата не е спазена

Влогърът Слави Панайотов не е спазил процедурата за организиране на масовото изкачване на връх Мусала – това е записано в официален отговор до „Труд“ от Дирекцията на НП „Рила“.

Според Плана за управление за провеждането на такова мероприятие неговият инициатор, независимо дали е физическо или юридическо лице, трябва да подаде заявление по образец до управата на Парка. Документът може да бъде изтеглен от интернет страницата на ДНП „Рила“.

„В заявлението изрично се посочват данните за заявителя, обосновка, място за провеждане, програма с времеви график за провеждане на дейността, места за хранене и нощувка на участниците, вид на транспорта, използваната техника и материали, отговорното лице за провеждане на мероприятието и документ за актуално състояние за юридически лица. По този начин органът, издаващ индивидуален акт, (в случая Дирекция „Национален парк „Рила“) може да прецени допустима ли е дейността (в зависимост от зонирането на планирания район, съгласно Плана за управление на НП „Рила“), да прецени условията и да се произнесе при какви условия може или не може да бъде проведена“, заявяват от управата за вестника.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"