Еколози засилват контрола във времето на липата

Позволяват до 500 гр. липов цвят дневно

РИОСВ - Шумен засилва контрола във времето на цъфтеж на липите, уведомяват от инспекцията. Изпратени са писма до всички кметове на общини в Шуменска и Търговищка област да упражнят правомощията си за опазване на липовите дървета в градските части, както и по пътните артерии, както и да не допускат събирането на прашец с цел търговия. В срок до 8 юни 2019 г. се чака информация за предприетите мерки.

По половин килограм дневно е разрешеното количество за събиране на липов цвят за физически лица. През изминалата година по време на кампанията в община Велики Преслав служители на Районното полицейско управление са съставили 3 акта за нарушения при брането на липа, а в община Каспичан служители на общината също са санкционирали 3-ма нарушители.

Още тази седмица започват проверките на екоинспекторите в билкозаготвителните пунктове в двете области за спазване на разпоредбите на Закона за лечебните растения. Общо 146 билкозаготвителни пунктове и складови бази има на територията на екоинспекцията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"