Експерт от РИОСВ: Още не са извозени откритите химикали от бившия военен завод "Гаврил Генов" във Враца

Експерт от РИОСВ - Враца Георки Караиванов сигнализира пред БТВ за открити опасни химични съединения на територията на бившия военен завод "Гаврил Генов" във Враца, сред тях и червен живак, които още не са изнесени.

Караиванов преди време съобщи и за серовъглерод в бившия завод "Химко".

Експертът отново сигнализира за това, че опасните вещества не са изнесени и обясни, че РИОСВ - Враца е спряла Караиванов да види първия опис. Обяснението на институциите е, че понеже се води досъдебно производство, никой няма право да говори.

През януари ДАНС и екоинспекцията влязоха по сигнал в неохранявани помещения на бившия военен завод "Гаврил Генов" във Враца заради опасните смеси.

В около 60 дървени сандъка се съхраняват опасни химикали, сред тях калиев перхлорад, цианидни съединения, окислители и червен живак в стъклени шишета, от който според експертите, ако попадне в недобросъвестни ръце, може да са направят взривни вещества.

"Независимо какви приложения имат, трябва да се види как са съхранени, няма надписи и не се знае, трябваше да се види какво има, да се дадат инструкции как да се съхраняват", каза Караиванов и припомни, че при подобен случай, но с химикали на открито и в комбинация с целулоза и хартия в Мизия, се е направил прозрачен опис в досъдебно производство, обясни експертът.

Според хората неяснотата на това какво има в кутиите в бившия военен завод може да доведе до отравяне на околната среда или при невнимание да се счупят бурканите, в които се съхранява червения живачен оксид. "Тези вещества ако се съхранява правилно, няма проблем, но тези опаковки са за временно ползване, червеният живачен оксид се съхранява в бурканчета, има изолация около тях, която обаче е от хартия. В помещенията има поне 10 сантиметра вода, ако е намокрена хартия и при по-невнимателно пренасяне, се счупи някой от бурканите, става излагане на действието на живачния оксид постоянно, а когато той е в малки количества има дълготраен ефект", заяви Искрен Дилов.

Караниколов пък обясни, че дори са били намерени фирми, които да изнесат веществата, но са били спрени.

Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"