Експерт от РИОСВ: Още не са извозени откритите химикали от бившия военен завод "Гаврил Генов" във Враца

Експерт от РИОСВ - Враца Георки Караиванов сигнализира пред БТВ за открити опасни химични съединения на територията на бившия военен завод "Гаврил Генов" във Враца, сред тях и червен живак, които още не са изнесени.

Караиванов преди време съобщи и за серовъглерод в бившия завод "Химко".

Експертът отново сигнализира за това, че опасните вещества не са изнесени и обясни, че РИОСВ - Враца е спряла Караиванов да види първия опис. Обяснението на институциите е, че понеже се води досъдебно производство, никой няма право да говори.

През януари ДАНС и екоинспекцията влязоха по сигнал в неохранявани помещения на бившия военен завод "Гаврил Генов" във Враца заради опасните смеси.

В около 60 дървени сандъка се съхраняват опасни химикали, сред тях калиев перхлорад, цианидни съединения, окислители и червен живак в стъклени шишета, от който според експертите, ако попадне в недобросъвестни ръце, може да са направят взривни вещества.

"Независимо какви приложения имат, трябва да се види как са съхранени, няма надписи и не се знае, трябваше да се види какво има, да се дадат инструкции как да се съхраняват", каза Караиванов и припомни, че при подобен случай, но с химикали на открито и в комбинация с целулоза и хартия в Мизия, се е направил прозрачен опис в досъдебно производство, обясни експертът.

Според хората неяснотата на това какво има в кутиите в бившия военен завод може да доведе до отравяне на околната среда или при невнимание да се счупят бурканите, в които се съхранява червения живачен оксид. "Тези вещества ако се съхранява правилно, няма проблем, но тези опаковки са за временно ползване, червеният живачен оксид се съхранява в бурканчета, има изолация около тях, която обаче е от хартия. В помещенията има поне 10 сантиметра вода, ако е намокрена хартия и при по-невнимателно пренасяне, се счупи някой от бурканите, става излагане на действието на живачния оксид постоянно, а когато той е в малки количества има дълготраен ефект", заяви Искрен Дилов.

Караниколов пък обясни, че дори са били намерени фирми, които да изнесат веществата, но са били спрени.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"