Емигранти изпратиха в страната 922 млн. евро

Най-много са преводите през май, а най-малко през януари

Над 100 млн. евро за месец

Българите, работещи в чужбина, са изпратили на близките в родината си 922,7 млн. евро за периода от януари до септември, показват данните на БНБ. За същия период на 2018 г. сумата е била 908,6 млн. евро, или със 14,1 млн. евро по-малко.

Явно с увеличението на броя на българите в чужбина и на доходите им нарастват и сумите, които те изпращат на близките си. Това се потвърждава и от данните за септември, когато емигрантите са изпратили 102,1 млн. евро, при 100,3 млн. евро за същия месец на миналата година. Средно на ден през септември българите зад граница са пращали в страната по около 3,4 млн. евро.

Най-силният месец от началото на 2019 г. е май, когато емигрантите са изпратили близо 120 млн. евро. Най-малко преводи от началото на годината е имало през януари - 88,3 млн. евро. Причината за това е, че за празниците през декември много българи се връщат в родината и оставят пари в брой на роднините си, или пък изпращат по-големи суми. А след това през януари преводите са по-малко.

Реално средствата от българите зад граница, които влизат в страната, са много повече от отчетените от БНБ. Централната банка отчита само преводи над 2500 евро, а по-малките суми въобще не влизат в данните. Никой не отчита какви пари влизат в страната в брой от хората, които се прибират за празниците или идват в родината за лятната си почивка.

Парите от емигрантите са много повече от преките чужди инвестиции в страната. От януари до септември чуждите инвестиции са близо 715 млн. евро. А парите от емигрантите са с 30% повече. Освен това средствата от емигрантите имат много по-голяма роля за ръста на икономиката на страната. Те веднага отиват за покриване на неотложни разходи като плащане на сметки, покупка на храна, връщане на заеми или лечение. Част от средствата на емигранти се влагат в ремонти на жилища или в покупката на нов дом. Всичко това води до увеличение на потреблението, до повече данъци в държавната хазна и ръст на икономиката.

В същото време голяма част от чуждите инвестиции са в машини и оборудване, които се внасят от чужбина. Изградените предприятия изнасят предимно за чужбина и приносът им за икономиката на страната се изразява в заплатите за работниците.

 

Най-много пари идват от Германия

Най-много пари идват от българските емигранти в Германия - близо 240 млн. евро за цялата 2018 г. На второ място са САЩ, откъдето са пристигнали 219 млн. евро. Третата позиция е за Испания със 141 млн. евро. През миналата година сънародниците ни във Великобритания са изпратили на близките си в страната 102 млн. евро, което є отрежда четвърто място. Челната петица се допълва от Гърция, изпратените средства откъдето са 74,5 млн. евро. Значителни средства са дошли и от Италия (71,1 млн. евро), Белгия (38,9 млн. евро) и Франция (35 млн. евро).

През третото тримесечие на 2019 г. ситуацията е същата като най-много пари са дошли от Германия (60,8 млн. евро), САЩ (55,5 млн. евро) и Испания (35,8 млн. евро).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"