Жега и вятър тормозят домакините, пистите в Зьолден покрити с лански сняг

Дали заради прословувите климатични промени или по някакъв каприз на природата, но Зьолден не е „във форма“, за да открие по подобаващ начин сезона в Световната купа. Организаторите полагат всички усилия да изпълнят условията за провеждане на гигантските слаломи през уикенд, които трябва да дадат началото на кампанията.

„Подготовката на трасетата този път ни отне страшно много време – призна Изидор Грюнер, шеф на пистите в тиролския курорт, който по традиция е отправна точка на Белия керван. - Изпозвахме резервите от сняг, складирани от миналата година.“

В момента обаче и в Зьолден е циганско лято – температурите в селцето са между 13 и 17 градуса, а в ски зоната на надморска височина от 3000 м – от 3 до 10 градуса. Друг от проблемите е силният вятър, който може да стане причина дори за отмяна на някой от стартовете. Утре е гигантският слалом за жени, а в неделя по пистата на глетчера Ратенбах трябва да се спуснат и мъжете.

Австрийците без фаворити за първия старт

Домакините от Австрия са най-великата сила в историята на алпийските дисиплини, но имат доста малки шансове да отпразнуват победа на откриването на новия сезон в Зьолден. След оттеглянето на Марсел Хиршер, доминатор от последните години, Вундертимът няма кой знае какви имена в техничните дисциплини, още повече, че Марко Шварц отказа участие заради травма.

Състезанието се очаква да даде отговор на въпроса кои ще са основните конкуренти в битката за Големия кристален глобус този сезон. Още повече, че двамата заподозрени – норвежецът Хенрик Кристоферсен и французинът Алекси Пентюро, са сред майсторите именно в гигантския слалом.

Същото е положението и при дамите, където Микаела Шифрин има шанс да нанесе първи сериозен удар по евентуалните си съпернички. А може в Зьолден да изгрее новата голяма звезда в спорта, която да замени напусналите Линдзи Вон и Аксел Лунд Свиндал...

на снимката:

Линдзи Вон и Аксел Лунд Свиндал триумфираха заедно с големите кристални глобуси при жените и мъжете през 2009-а. Десет години по-късно двамата слязоха от ските едновременно с доскорошния хегемон при мъжете Марсел Хиршер.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Емил Атанасов

Този уебсайт използва "бисквитки"