Започна участието на Борисов в заседанието на Европейския съвет

Започна участието на министър-председателя Бойко Борисов в заседанието на Европейския съвет, което се провежда чрез видеоконферентна връзка. Това е четвъртото онлайн заседание, на което държавните и правителствените ръководители на ЕС продължават обсъждането на активните действия на общността за справяне с пандемията от COVID-19, съобщават от МС.

Във фокуса на дискусията ще бъдат последващите стъпки от срещата на Еврогрупата, проведена между 7 и 9 април, както и Комуникацията на Европейската комисия от 15 април относно съвместната пътна карта за изход от пандемията COVID-19.

По време на видеоконферентната връзка министър-председателят Бойко Борисов ще приветства постигнатия от Еврогрупата напредък и ще изрази подкрепа за продължаването на работата, за да бъде осъществен единен и координиран отговор на ЕС срещу разпространението на COVID-19.

България подкрепя договорените и синхронизирани действия на държавите членки при излизане от кризата, чиято цел е намаляването на риска от появата на вторична вълна на коронавируса вследствие на свободното движение на хора. В настоящия момент задача от първостепенно значение е да бъдат адресирани в дълбочина отделните аспекти на кризата, причинена от COVID-19, и най-вече здравните, като след това се премине към решителни мерки за възстановяване на икономиките.

В рамките на онлайн заседанието премиерът Борисов отново ще постави акцент пред своите колеги за нуждата от солидарност и взаимопомощ при ограничаване на разпространението на коронавируса, което може да бъде постигнато чрез единството на европейското семейство. В този контекст министър-председателят Бойко Борисов ще информира лидерите на ЕС, че след като България подсигури нуждите на своето население от защитни облекла в резултат на успешната реорганизация на текстилния бранш у нас, ще подпомогне и други държави членки с важните предпазни средства в битката с COVID-19.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"