За 180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър: Цветя пред паметника му и филм на Олег Ковачев

180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър бе отбелязана на 10 май със скромна церемония заради извънредното положение и разпоредените противоепидемични мерки. Членовете на патриотичните клуб „Хаджи Димитър“ и сдружение „Хайдути“ отдадоха чест пред паметника на Хаджията на централния площад, облечени в четнически униформи със снаряжение или национални носии. Цветя поднесоха областният управител Чавдар Божурски, кметът на Сливен Стефан Радев и председателят на общинския съвет Димитър Митев.

Всички събития, планирани от общината за кръглата годишнина от рождението на националния герой от Сливен, бяха отложени заради епидемията. Родната къща-музей на Хаджи Димитър в стария сливенски кв.“Клуцохор“ също остана затворена и не можа да посрещне посетители, както обикновено, на тази дата.

Кметът Радев публикува на личната си страница във фуйсбук линк към филма на Олег Ковачев „Мъже от огън“ за делото на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Филмът е предоставен от режисьора на общината. „Днес, когато на нас се пада честта и отговорността да работим за просперитета на града ни, да браним интересите на нашата общност в мирно време, нека не ги предаваме, а да покажем, че саможертвата им си е струвала", отбеляза още кметът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"