Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици”

Марго Роби не успя да спаси филма

„Хищни птици и фантастичната еманципация на Харли Куин” трябваше да бъде един от най-големите хитове на годината. Прогнозираха, че може да стане първото заглавие с над милиард долара приходи за 2020-а. Рекламираха го като феминистко зрелище и женски отговор на „Жокера”, в който готини еманципирани жени раздават социална справедливост и ритат гръбначните завършеци на лоши бели мъже.

Представяха го като истинско събитие в жанра на комиксовото кино - режисиран от жена, с жени в главните роли. В промоцията на филма постоянно се говореше как „Хищни птици” ще бори „токсичното мъжество”, а главните героини нарочно не били „сексуализирани” като в други подобни произведения. Всичко това трябваше да гарантира огромен успех. Поне така си мислеха големите либерални медии и професионалните феминистки. Случи се точно обратното и за пореден път се разкри бездната между реалността и абсурдната представа за реалност в главите на агресивните активисти.

„Хищни птици” катастрофира в кината и се превърна в поредния огромен феминистки провал след женската версия на „Ловци на духове”, новия „Ангелите на Чарли” и последния „Терминатор”.

„Хищни птици”, който в момента върви в българските кина, е направил малко над 70 милиона долара в САЩ и общо 180 милиона долара глобално. Това е в пъти под очакваното и прогнозираното. „Големият хит” стана един от първите зрелищни провали на годината. Явно публиката не харесва идеологически лекции, маскирани като холивудско зрелище.

Реакциите напомниха реакциите след краха на „Ангелите на Чарли” на Елизабет Банкс, който беше „подчертано феминистки” вариант на известната поредица. Тогава тя каза, че „мъжете явно отказват да гледат екшъни с жени”. Или може би просто отказват да гледат глупави филми, тъпкани с пропаганда. Това звучи по-логично. Маро Роби, която играе Харли Куин в „Хищни птици”, не успя да спаси филма. Но си остава адски секси и талантлива актриса.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"