Иван Таков: 12 от 19-те предложения на БСП влизат в пакета от 33 антикризисни мерки на СО

Дванайсет от 19-те предложения на БСП влизат в пакета от 33 антикризисни мерки на Столична община, които ще бъдат внесени за гласуване на предстоящата сесия на СОС на 16-ти април. Това съобщи заместник-председателят на комисията по финанси и бюджет и на групата на БСП в СОС Иван Таков в предаването "Още от деня" по БНТ1. Той е и представителят на социалистите в сформираната по спешност работната група в Столична община за предприемане на мерки срещу кризата, предизвикана от вируса COVID19.

"Само в рамките на 4 дни всички политически сили в СОС успяхме да се обединим около един пакет от 33 мерки, коментира Иван Таков. - А 12 от 19-те предложения, които внесох в Столична община още в понеделник от името на групата на БСП, бяха приети и влизат в доклада. Разделили сме мерките в три големи групи. Първата е свързана с бюджета на СО, тъй като се налага спешната му актуализация. Втората засяга човешкия ресурс, общинската собственост и търговските дружества, а третата - осигуряване на социалните и образователни дейности. Много съм доволен, че беше подкрепена една мярка, която с колегите от БСП силно настоявахме да намери място в доклада. Става дума за общинското здравеопазване и отпускането на безлихвени заеми за болниците и ДКЦ-тата. В някои от тях от началото на извънредното положение приходите са спаднали до 80%. Това поставя под въпрос изплащането на заплатите на лекарите и на персонала. При всички положения ние сме длъжни да се погрижим тези специалисти да са финансово обезпечени в тежката ситуация".

Иван Таков добави, че предстои пренасочване на средства от капиталовата програма от някои по-маловажни дейности към жизненоважни към този момент, каквито са здравеопазването, транспортът и чистотата в София. "С доклада, който ще гласуваме, надявам се с пълно мнозинство, ще се опитаме да облекчим малкия и среден бизнес, коментира още той. - Предстои да наложим мораториум върху заплащането на тротоарно право, както и върху плащането на наем на общинските търговски обекти, които не работят или са със силно намалени приходи заради извънредното положение. Ще удължим и срока за плащане на такса битови отпадъци до края на юни, също така ще разширим социалния патронаж".

Заместник-председателят на групата на БСП в СОС заяви, че основният приоритет на всички в този момент трябва да бъде грижата за хората, а след това за малкия и среден бизнес, тъй като те ще понесат най-сериозно икономическите последствия от кризата. "В дългосрочен план след това трябва да мислим за възстановяване на икономиката и на щетите, които ще бъдат нанесени от тази криза, каза още Иван Таков. - Най-важното от всичко сега обаче е актуализацията на бюджета. Тя трябва да бъде направена незабавно. Наложително е да имаме предвид също, че това няма да е единствената негова актуализация през тази година. Нещата са много динамични. Ние в момента не можем да пророкуваме колко дълго ще продължи кризата и с какъв интензитет ще бъде тя. Но сме готови за нова актуализация, стига да има консенсусни и разумни решения".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"