Играта с евтините лекарства на Марешки

В разследване по БНТ Валя Ахчиева разкри как се ощетяват болните у нас

Какво показва ревизията на фирмата за паралелен износ на скъпоструващи лекарства

Една сграда в Западната промишлена зона на Велико Търново е приютила два склада за лекарства. Единият е на фирмата „Фармнет” АД - вносител на лекарства и доставчик на аптеки „Марешки”, а другият склад е на фирмата „Трейднет България” ЕООД - износител на лекарствени продукти.

Тече разследването на предаването „Открито” по БНТ и заснетите кадри с дрон ясно показват, че сградата е една, а входът е един, заедно с товарните рампи - една по-голяма и една малка. И Валя Ахчиева търси втори вход за втория склад. Но... не намира такъв. Намира само персонал и магистър-фармацевт на фирмата дистрибутор „Фармнет”, на която представляващ е Веска Марешка - 73-годишната певица на стари градски песни и майка на Веселин Марешки - депутат от ПП „Воля” и зам.-председател на Народното събрание.

Втората фирма - „Трейднет България”, е била собственост на Веска Марешка до 2012 година, но тогава Веска я продава на рускинята Нина Василевна Катченко. Тя е от град Дубовка край Волгоград. Нина Василевна е и представляващ на фирмата, но тя упълномощава Веска Марешка да я представлява пред българските държавни институции.

Според Решение на КЗК от декември 2016 година фирмата „Трейднет България” е една от фирмите, които осъществяват паралелен износ на лекарства, платени от здравната каса.

Износ за 5 милиона лева

В разследването на Валя Ахчиева с документи се доказва как само през първите 3 месеца на тази година фирмата на Нина Василевна - гражданка на Руската федерация и с пълномощник Веска Марешка, прави износ на скъпоструващи лекарства за над 5 милиона лева за европейските държави Румъния, Англия, Германия и Чехия. Сред тези лекарства има и такива, които се заплащат от НЗОК - напълно или частично, и са предназначени за болни от тежки болести.

Друг документ доказва, че за първите 3 месеца фирмата вносител на такива лекарства „Фармнет” е продала на „Трейднет България” лекарствени продукти на стойност близо 3 милиона лева.

В интервю за „Открито” подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров обяви, че всяка година скъпоструващи лекарства за над 300-400 милиона лева се изнасят от България за други европейски държави. Законът разрешава паралелния износ, но всъщност той създава проблем, защото болните в България остават без достъп до лечение с тези лекарства. И периодично те липсват в аптеките.

Освен това тези лекарства се внасят в България на цени за България, които са в пъти по-евтини от цените в Европа. Така някой чрез реекспортправи огромни печалби за сметка на болните. Някои лекарства са животоспасяващи за тях.

Затова тази сграда в Западната промишлена зона на Велико Търново, приютила два склада по документи, е много важен възел, който би разплел схемата на паралелния износ на скъпи лекарства.

Ощетените

Но нито един компетентен орган в България не е установил досега кой как внася и изнася, колко печели и как се ощетяват болните?

След като никой в тази сграда не посочи на Ахчиева втория вход за втория склад, тя сигнализирала ИАЛ. Оттам отишли мълниеносно на проверка във Велико Търново в склада на фирмата износител „Трейднет България”. И инспекторите на ИАЛ установяват, че на вратата на склада виси огромен катинар. Така и не намерили кой да отключи на компетентния контролен орган склада за лекарства. Не открили и отговарящия магистър-фармацевт Бистра Бенкина-Георгиева, която по смисъла на закона е длъжна да контролира всичко около склада с лекарствата. Изумлението на проверяващите от ИАЛ достигнало връхната си точка, когато магистър-фармацевтът на „Фармнет” АД Ивайло Костов заявил, че от началото на годината - януари-февруари, до сега не е виждал Бистра Бенкина да идва на работа.

Заключен с катинар склад и фармацевт, който не идва на работа!

Празният склад

Проверяващите от ИАЛ успели да направят снимки на склада... през процепите на вратата с катинара. И тези снимки бяха показани в предаването „Открито”. На тях се вижда, че складът... е празен!

Валя Ахчиева попита: За какво служи този склад - само за счетоводно префактуриране ли? Каква е тази фирма „Трейднет България” - една куха фирма за огромни обороти на скъпоструващи лекарства за паралелен износ ли? Компетентните органи отдавна трябваше да са отговорили на този въпрос.

Интрига на втори план се заформи в това разследване на БНТ. В интервю директорът на дирекция „Контрол” на НАП Васил Панов най-напред каза, че правели ревизия на фирмата „Трейднет България”, защото били открили порочни практики в дейността й, но ревизията не можела да приключи, защото данъчните инспектори не можели да връчат документи на представляващия на фирмата. На въпрос на Ахчиева - търсихте ли Нина Василевна от Дубовка или упълномощената Веска Марешка, Панов отговори, че никого не са намерили.

Игра на криеница

Тогава Ахчиева подгони Веселин Марешки в Народното събрание с новината, че данъчните власти не можели да открият майка му. Марешки направи грешен ход и се скри в мъжката тоалетна на парламента. Това пък даде възможност на Ахчиева да го причака отново и пак да го сгащи с въпроса - защо сградата във Велико Търново няма два входа за двата склада. Марешки нищо не отговори, но вече излязъл от тоалетната, явно изглеждаше много притеснен и с наведена глава.

Но след това от НАП дадоха второ интервю. Васил Панов съобщи, че бил сгрешил и че не Веска Марешка не можели да намерят, а някакви други, които били свързани с насрещните проверки. На зададен въпрос на Ахчиева Панов потвърди, че и двете фирми - и „Фармнет” и „Трейднет България”, изпращат счетоводни документи на НАП от един и същи айпи адрес.

Забуксувалата ревизия

А от източници на вестник „Труд” стана ясно, че въпросната забуксувала ревизия на фирмата „Трейднет България” била свързана с предишен неин период, когато тя е снабдявала с лекарства и аптеки „Марешки”. Данъчните открили, че не бил плащан ДДС на отстъпката на лекарствата, заради която лекарствата в аптеки „Марешки” са с по-ниски цени. И затова начислили суми за плащане. Но насрещните проверки и ревизията се точат и не могат да приключат и до днес.

 

Горчив привкус

От това разследване остава един горчив привкус - как тихомълком у нас се променят закони, наредби и дори цял текст, свързан с контрола на ИАЛ, бил обявен за противоконституционен. И всичко това обезсилва контрола на скъпоструващите и животоспасяващи лекарства.

А улеснява търговията с тях и печалбата за сметка на болните.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на "Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"