Изпитът за адвокати - като в каменната ера

200 000 лв. похарчил Висшият адвокатски съвет за дигитализация

Дори не можеш да подадеш документи онлайн, се жалват бъдещи защитници

Таксите са непосилни за начинаещи в професията

Висшият адвокатски съвет е похарчил 200 000 лв. за дигитализация през 2019 г., но младите адвокати дори не могат да си подадат онлайн документите за изпита, който трябва да положат за правото да упражняват професията си. Те се оплакаха пред “Труд”, че дори в условията на извънредно положение заради епидемията от коронавирус, са принудени да ходят от офис на офис, за да съберат необходимите им документи за пролетната изпитна сесия. Заради извънредното положение засега не е определена датата на изпитите, но е удължен с един месец срокът, в който могат да се подават документите - до 15 юни. Бъдещите адвокати трябва да представят нотариално заверена диплома и уверение за правоспособност, въпреки, че всеки може да провери документите по електронен път на сайта на Министерство на образованието чрез въвеждане на номер на дипломата и ЕГН. Това струва на кандидатите около 50 лв. Отделно в нотариалната кантора трябва да заплатят такса, която е една от многото по пътя към мечтаната професия.

Непонятно е защо трябва да броят пари на избрана адвокатска колегия, която има задачата да приеме документите им и да ги занесе във Висшия адвокатски съвет - нещо, което могат да направят и сами. За изпита пък се плащат още 80 лв. В проектобюджета на ВАдвС за 2020 г. е залегнало, че от това ще се съберат около 40 000 хил. лв. Ако го издържиш, плащаш още 1500 лв. такса за вписване, което ще донесе на съвета около 550 000 лв. В Софийската адвокатска колегия пък трябва да внесеш сума, която започва от 2000 лв. в зависимост от трудовия ти стаж.

Бъдещите адвокати твърдят, че тези такси са непосилни за тях, защото още нямат никакви клиенти и някои от тях се отказват от изпита, което ги вкарва в омагьосан кръг.

Проблем, според тях, е и това, че продължава и практиката изпитите да се провеждат “на тъмно”. Явяващите се не могат да бъдат сигурни, че комисията е безпристрастна, защото процедурата продължава да е непрозрачна. Независимо дали си издържали или не изпита, те не могат да видят работата си и какви грешки са допуснали. А това ги кара да се съмняват в безпристрастността на комисията. При изпитите за прокурори и съдии, например, всеки може да види работата си, ако има желание, а резултатите се публикуват на сайта на Висшия съдебен съвет.

В началото на декември м. г. членът на изпитната комисия адвокат Стефка Въжарова обеща пред “Труд”, че ще обсъди с ръководството идеята кандидатите да могат да се запознаят с резултатите от проверката на писмените им работи и няма да има проблем това да бъде направено. Сега, няколко месеца по-късно, госпожата се покри, въпреки, че вече е говорител на ВАдвС и в преките й задължения влиза да отговаря на въпроси на медиите. Вече 2 седмици тя не вдига телефона си, за да отговори на “Труд”, няма резултат и от обещанието на служителка от деловодството, че ще ни свърже с нея.

Един месец след провеждане на изпитите, всичко се унищожава и така остава тайна дали наистина са направил грешките.

Кандидатите многократно са писали оплаквания и предложения за промени в наредбата, но досега никой не се е съобразил с исканията им. Те настояват и датите за изпитите да са повече от две годишно, за да не се струпват по 500 човека наведнъж. Това ще облекчи и работата на комисията, на която се налага да проверява за три часа по няколкостотин теста.

 

Адв. Валя Гигова, член на ВАдвС:

В България всичко е електронно на думи

- Адв. Гигова, защо са похарчени толкова пари за дигитализация, а резултат няма?

- За съжаление във Висшия адвокатски съвет така така стоят нещата - дават се пари за т. нар. електронна адвокатура, но както вие, така и аз, не съм видяла някакъв реален резултат от дигитализацията. Непрекъснато се обяснява от фирмата, която се занимава с това, че ще стане днес, утре, вдругиден. Аз лично не съм видяла електронна адвокатура, както не съм видяла и електронно правосъдие. В България всичко е електронно, но електронно на думи. Да сте видели електронно управление? Е, не сте. Отговорът за всички е един и същи - само харчене на пари, много приказки и всъщност нулев резултат.

- Младите адвокати се оплакват, че на сайта няма конкретни материали за изпита, защо?

- Конкретни материали ли? Е какво искат да има. Изпитът е уреден в наредбата и закона. Те трябва да си владеят материала но гражданско и наказателно право. Ако искат, като се определи датата, Центърът за обучение на адвокати ще направи т. нар. курсове на обучение с оглед провеждане на изпита, за да се ориентират в ситуацията. Но всеки, който е завършил право, трябва да знае тези неща - да може да реши тест и да може да си реши казуса. Ако очакват да видят някакви материали във вид на поименни тестове, това не е редно. Това е вредно за тях. Защото поименните тестове водят до абсолютно неизясняване на материала. По-важно е друго - какви, според ВАдвС са верните отговори, за да могат хората да сравнят, дали това, което са написали е това, което очаква адвокатурата от тях.

- А защо това не се прави и поражда съмнение в кандидатите, че не са оценени правилно?

- Моето лично мнение е, че всеки един трябва да може да си провери знанията и да бъде убеден, че нещата се извършват по един честен начин. Какъв е начинът? Сравняваш това, което ти си написал, с отговорите, които трябва да даде комисията. Това не се прави, а трябва, защото гарантира прозрачност, справедливост и в крайна сметка възпитава младите хора как нещата трябва да се правят по един правилен начин.

- Това как може да бъде оправено?

- Като се промени наредбата, което трябва да направи ВАдвС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ирен Делчева

Този уебсайт използва "бисквитки"