Каравани рушат дюните, държавата нехае

"Въпреки че от 15 юли са в сила промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и от 30 юли са влезли в сила промени в Закона за концесиите, регламентиращи така нареченото „диво къмпингуване“, отговорните институции не намират за нужно да следят за спазването на новите нормативни текстове - това пише в позиция на Национална асоциация "Българско Черноморие", изпратена до "Труд".

Ето какво заявяват от неправителствената организация:

С корекциите в ЗУЧК се въведе забрана за поставяне върху дюни на преместваеми обекти, шатри, палатки, навеси, заслони или друг вид съоръжения. Вече е в сила още една забрана - за преминаване, спиране и паркиране на превозни средства през или върху морските плажове и дюни. Всичко това е записано в член 30 на ЗУЧК.

Макар че от приемането на новите регламенти мина около месец, до днес няма реален резултат от тях.

Според промените в ЗУЧК за спазването на забраните следи министърът на туризма Николина Ангелкова – тя или упълномощени от нея лица трябва да извършват проверки и да налагат съответните глоби по изброените в чл. 30 забрани.

Областните управители или упълномощени от тях лица също могат да извършват проверки и да налагат глоби, при условие, че плажовете, които проверяват, са отдадени на концесия.

Служителите на Министерството на вътрешните работи могат да съставят актове за преминаване, спиране и паркиране на превозно средство през или върху морски плаж и дюни.

Лятото вече отминава, а не сме чули или разбрали, например от прессъобщение, Министерството на туризма или областните управители на Бургас, Варна и Добрич, да са упълномощили лица, които да извършват проверки и да съставят актове на нарушителите, които поставят преместваеми обекти, шатри, палатки, навеси, заслони или друг вид съоръжения, върху дюни.

Няма официална информация дали директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи в Бургас, Варна и Добрич санкционират собствениците на автомобили и кемпери, преминаващи през дюни или паркиращи върху тях.

Вместо това в медиите всеки ден има информация за поредния незаконен къмпинг, изникнал на някой от българските плажове. Последният пример е от пясъчната ивица край село Крапец, община Шабла, където буквално се е появил цял град от палатки, кемпери и каравани, основно населен от румънски туристи. Но никой не е отишъл да провери и да глоби.

От това бездействие на официалната власт България се превърна в международна дестинация за безплатен туризъм. Мълвата за диво и безнаказано къмпингуване на аванта се разнася бързо. Този „свободен“ туризъм излиза солено на морските общини и данъкоплатците там. Всичките поразии и боклуци се заплащат от данъците на местните хора. Например община Шабла за поредна година ще трябва да даде допълнително поне 150 000 лева, за да плати извънредното извозване на камарите боклук, оставен от „диво къмпингуващите“ на Крапец.

Нито един от диво къмпингуващите, наричащи себе си „природозащитници”, не плаща ДДС, курортна такса и така нататък. Щета се нанася не само върху общинските бюджети, но и на републиканския, в който трябва да влизат глобите, които в момента очевидно не се налагат.

Затова задаваме следния въпрос към официалните власти, в лицето на Министерството на туризма, МВР и морските областни управи: Защо държавата продължава да нехае и умишлено хрантути с парите на българските данъкоплатци шепата „дивакари“, представящи се за „природозащитници”, които единствени бяха против промените в ЗУЧК?

Призоваваме отговорните институции да публикуват на своите официални интернет сайтове данни за това колко глоби са събрали по чл 30 от ЗУЧК, откакто са в сила промените в нормативния акт.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"