Каракачанов: Преговорите за закупуване на две корвети и 160 бронирани машини ще продължат след пандемията

Предстои обявяване на процедура за модернизация на танковете Т-72, каза военният министър

Пандемията не се отразява по никакъв начин на финансирането на новите инвестиционни проекти, защото те нито са спирани и нито един лев от бюджета на БА не е взет за други цели. Това заяви навръх Деня на храбростта - 6 май, във Велико Търново, министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

„Двата проекта за закупуване на две корвети за флота и 160 бронирани машини за сухопътни войски, по които се водеха преговори, временно са замразени. По проекта за флота е излъчена немска фирма „Люрсен” като победител. Още през 30-те години на миналия век тази фирма е доставяла кораби на българския военноморски и на дунавския флот. Един от тези кораби още се използва във флота”, обяви Каракачанов.

Той поясни, че е трябвало да започнат преговорите по детайлите, за да се сключи договор. Това обаче ще се случи, когато отмине пандемията и границите бъдат отворени.

„Другият проект за бронираните машини има забавяне във времето отново заради двата месеца карантина в Европа. След отмяната на извънредното положение, ще възобновим преговорите. Има вероятност до края на тази година да стигнем до подписване на договори. Плащанията обаче ще започнат от началото на идната година. Сделката с корабите се очаква да приключи до края на тази година, но ако пандемията продължи още един месец, вероятността да стигнем до финализиране на договор , ми се струва нереална”, коментира министър Каракачанов.

По думите му в същото време са започнали преговори и ще се обяви процедура за модернизация на танковете Т-72.

„Нужни са нови прицелни устройства, за да станат по-съвършени. Много по-лесно и по-евтино е един качествен танк да бъде модернизиран, отколкото да се купува за 5-6 пъти по-голяма стойност нови бойни машини. Имаме достатъчно като количество танкове като на първия етап ще бъдат модернизирани 90-100 броя. Надявам се с новия бюджет за 2021 г. да увеличим отново заплатите на военнослужещите, защото го заслужават”, подчерта Красимир Каракачанов.

Той е категоричен, че Армията в условията на тази криза се справя отлично.

„Призвана е да се справя в много по-тежки ситуации, да участва в бойни действия, където ще има заразени не от вирус, а ще има реално загинали в бойни действия. Така че пандемията не се отрази на подготовката на Българската армия. Взехме мерки още преди да бъде обявено извънредното положение, за да запазим здравето на българските военнослужещи. Още от 8 март, военните училища бяха поставени под карантина. Другите формирования в БА и в трите вида въоръжени сили, си изпълняваха задълженията, включително провеждаха и стрелби”, каза армейският министър.

Красимир Каракачанов допълни, че до момента има два случая на български военнослужещи, които са заразени с коронавирус, като и двамата са извън пределите на България.

„Това са офицери, които участват в мисии в чужбина –в командването на многонационалната бригада в Букурещ, а другият е в мисията ни в Косово.

Обяснението е много просто. Ако на обществото бяха необходими поне 10-15 дни да се обяснява, че дисциплината е задължителна, за да не се заразяваме масово, то в Българската армия проблем с дисциплината няма, защото тя е в основата на функционирането и като институция. Точно дисциплината предпази нашите военнослужещи. Армията е в готовност да подпомогне полицията ако се наложи и ако това бъде поискано и бъде решено от Правителството. Когато през март бяха големите снеговалежи в Родопите, отново БА пробиваше пъртините и снабдяваше откъснатите села с хранителни продукти”, припомни министър Каракачанов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"