Караниколов откри инвестиция за над 40 млн. евро в завод за производство на стъкло в Търговище

„Достигнали сте етап, в който всяка година можете да получавате наградата инвеститор на годината. Само, че тя върви с наградата най-добър работодател. Мисля, че работниците винаги ще са по-важни от машините. Благодарение на Вас България, за м.г., е на 5-то място по икономически ръст и на 2-ро място по ръст на работните заплати. Благодарение на Вас имаме рекордни нива на износ. Само за първите 3 месеца на т.г. имаме 9,5 % ръст на износа към Европейския съюз и двуцифрени резултати към трети страни. Искаме да Ви уверим, че държавата прави всичко възможно икономиката ни да става по-конкурентоспособна.“

Това заяви при откриване на новата пещ на първия завод за плоско стъкло на „Шишеджам” в Търговище министърът на икономиката Емил Караниколов на церемония във вторник.

Заедно с гл. изпълнителен директор на холдинга „Шишеджам” проф. Ахмет Кърман, шефове на заводите в Търговище, кмета д-р Дарин Димитров и областния управител Митко Стайков те „запалиха”, т.е. пуснаха в експлоатация, пещта.

Проф. Кърман припомни, че първата пещ е работила от 2006 г. и през септември миналата година започна изграждането на новата. Процесът отне 8 месеца и бяха инвестирани 42 млн. евро. Извън тях, до момента, холдингът е инвестирал в Търговище 800 млн. евро. Заедно с българските заводи той присъства в 14 държави по света, като последната инвестиция е в САЩ.

Кърман посочи още, че имат 22 000 служители по света, но България е едно от най-важните места в семейството. Той подчерта, че благодари на българския народ и работниците, защото основната гордост е създадена със служителите.

Пещта, която беше пусната в експлоатация е сред трите най-големи в света. В заводите в Търговище работят 4 пещи.

Пред медиите, след церемонията, Караниколов посочи още: ”Такива инвеститори ни трябват. Да произвеждат, да изнасят, да има добавена стойност и да мислят за работниците. Икономиката върви балансирано. Длъжници сме на пенсионерите, трябва да създаваме по-конкурентна среда”, сподели той. Относно ръста на заплатите допълни, че все пак сме тръгнали от ниска база и няма как да очакваме за кратко време чудеса.

Сн. Министър Караниколов, заедно с проф.Кърман, кмета на Търговище д-р Димитров, областния управител и други заедно дадоха старт на работата на новата пещ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"