Кметът на Ботевград използвал властта, за да спаси фирмата си

За да няма конфликт на интереси, прехвърлил фирмата на жената, с която живее

Плащал на бившия си съдружник за реклама на общината

Кметът твърди, че не живее със Стефка Славова, на която е прехвърлил своя дял от „Атлантис нет“.

Днес „Труд публикува третата част (първата част прочетете ТУК, втората - ТУК) от разследването защо водата в Ботевград тече кална от чешмите, ще има ли криза като в Перник, как се управлява общината и как Иван Гавалюгов спаси собствената си фирма, след като седна на кметския стол. 30 хил. души в района си задават тези въпроси, на които не намират официален отговор.

Върховният административен съд потвърди през декември конфликт на интереси при кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, чието име гръмна покрай задаващата водна криза в града и района. Първата му работа като кмет е да прекрати четири административни производства срещу собствената си фирма за доставка на интернет услуги, която е управлявал преди да стане градоначалник. Актовете са издадени още през 2014 г., година преди местните избори, на които Гавалюгов победи дотогавашния градоначалник Георги Георгиев. Тогава проверка на служители на община Ботевград установява, че строеж на въздушна кабелна мрежа, изградена в публична общинска собственост на територията на община Ботевград, е изпълнен в нарушение на два закона - Закона за устройство на териториите и Закона за електронните съобщения. Тя обслужва София, Ботевград, Правец, Етрополе, Тетевен, Ябланица, Роман и Мездра и е собственост на бъдещия кмет Иван Гавалюгов. През 2015 г. две седмици след изборите той прехвърля фирмата „Атлантис нет“ на Стефка Славова, с която живее на семейни начала и която е майка на децата му. Месец по-късно собственоръчно прекратява и административните производства срещу фирмата, които установяват, че съоръженията са незаконни. Основанията му са, че актовете са били съставени в отсъствие на представител на „Атлантис нет“.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) обаче вижда в действията му конфликт на интереси и започва производство срещу него. Въпреки очевидните факти, кметът прави опит да се измъкне, като дори се отказва от Стефка Славова, с която, според него, не бил свързан, защото били регистрирани на различни адреси. Нищо, че имат 3 деца и по това време тя е бременна с четвъртото.

ВАС обаче окончателно отсъди, че конфликт на интереси има, което можеше да му струва кметското място, но Общинската избирателна комисия на 27 декември м. г. реши, че няма основание за отстраняването му и той запази поста си. „Ако съм мислил, че правя закононарушение, което да облагодетелства фирмата, в която съм бил съдружник и управител и ако това уврежда обществения интерес или някое частно лице, естествено съм щял да предоставя на друг служител в общинската администрация да подпише заповедите за прекратяване на проверките относно законността на интернет мрежата“, каза Гавалюков, който който продължава да настоява, че строежът е законен.

Освен Стефка Славова, която цял Ботевград начира „жената на кмета“, във фирма „Атлантис нет“ е и бившият му съдружник Румен Бонев, който е собственик на местната телевизия. И Гавгалюгов вижда удобен начин хем да се рекламира, хем да създаде работа на приятеля си. На 15 февруари 2016 г. той сключва договор от името на община Ботевград с Бонев за информационно обслужване. Фирмата на бившия му съдружник в продължение на година трябва да публикува срещу 25 хил. лв. обяви, съобщения, интервюта и репортажи в емисия „Новини“, да прави предавания „Още по темата“ и „Събитието на месеца“ с коментари на представители на общината. В това кметът също не вижда нищо нередно. „Община Ботевград плаща на местната кабелна телевизия за отразяване на местната администрация, на общинския съвет - това съм наследил. Да, в миналото собственикът на телевизията е бил мой съдружник. Според мен това не е конфликт на интереси“, твърди той. Дали това му е помогнало за изборите през м. г. не се знае, но в момента хората в Ботевград и района имат много по-важен проблем, който той като кмет не само не реши, но и задълбочи - водата от язовир „Бебреш“, която тече кална от чешмите. И която ще стигне само до средата на март.

 

Знаят го като баскетболист

ГДБОП издигнал градоначалника на този пост

Иван Гавалюгов стартира кметската си кариера от Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет (ГДБОП), което бе регистрирано в през 2015 година. Той спечелва хората от района като обещава, че ще оправи най-наболения проблем - този с питейната вода, но за 4 години не прави нищо за това. При изборите през м. г., той вече е кандидат на партия МИР - морал, инициативност, родолюбие, която е регистрирана в края на 2018 г. Неин председател е Симеон Славчев, който напусна БСП със скандал, обвинявайки съпартийците си, че са сринали партията.

Гавалюков набира политически опит от 2007 г., когато до избирането си за кмет през 2015 г. е общински съветник. В Ботевград го знаят като баскетболист от клуб „Балкан“. Там среща и жената, с която заживява и от която има 4 деца. Стефка Славова е треньор по баскетбол и статистик на БК „Балкан“. Сега е съсобственик във фирма „Атлантис нет“, която Гавалюгов u прехвърли, като стана кмет.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ирен Делчева

Този уебсайт използва "бисквитки"