Кметът на Перник: Надявам се до няколко дни да се установи откъде идва огромната загуба на питейна вода

До края на деня се очаква да бъде възстановено водоподаването в пернишкия квартал "Проучване", където след авария беше установено замърсяване с ешерихия коли. Това съобщи пред БНР кметът на града Станислав Владимиров. Той обясни, че въпреки обещанието в празничния ден водния режим в града да бъде облекчен, това не се е случило:

“Имаше малко по-голям приток към язовир “Студена“ и пречиствателната станция не успя поради замътяването да подаде по-рано качествена питейна вода към перничани. Но молбата ми, аз разговарях с ръководството на ВиК, утре малко повече часове перничани да имат вода“.

Станислав Владимиров съобщи, че веднага след Нова Година ще започнат процедурите по ремонт на пречиствателната станция, за който държавата вече отпусна малко над 3 млн. лева:

“ВиК специалистите, тези които изпрати държавата, чрез държавна фирма “Монтажи“ и лично командироването на министър Караниколов, установиха в рамките на около 2 км много голям теч в порядъка на около 100 литра в секунда. Това е една трета от количеството, което се подава към община Перник в момента във воден режим. От снощи бяха предприети мерки със специализирана техника, която да установи и локализира теча. Надявам се в рамките на няколко дни да се установи откъде идва тази огромна загуба на питейна вода“, каза кметът.

До няколко дни се очаква резултатът от проверката дали е имало нерегламентирано отклоняване на вода от предприятието "Стомана индъстри".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"