Когато няма тенис и джойстикът върши работа

Виртуалният тенис може почти напълно да замени реалния. В това се убедиха много от топ играчите при мъжете и жените още в първия ден на Mutua Madrid Open Virtual Pro, който зае мястото на отменения турнир на клей в Мадрид. За база на състезанието послужи играта Tennis World Tour, а разработчикът Nacon Gaming се постара да възпроизведе максимално особените характеристики на турнира в испанската столица.

Явно са се справили достатъчно добре, тъй като Рафаел Надал защити с чест статута си на Крал на клея. Испанецът стартира с трудно 4:3 (4) срещу Диего Шварцман, а после набра скорост за 3:1 над Джон Иснър.

Срещите се провеждат по съкратен формат – до три гейма или до разлика от два. При равенство 3:3 пък се играе тайбрек. Като за първо издание не мина и без проблеми, но началото винаги е трудно. Не всички мачове завършиха редовно като сред основните проблеми бе разпадането на връзката или излизането на играчите при негативен развой. Това доведе до куп отлагания и доигравания, които объркаха допълнително програмата. От друга страна регламентът с групова фаза даде на тенисистите повече възможности за изява, а също и шанс на тези без опит с джойстика да посвикнат вместо да отпадат след първата загуба.

Сорана Кърстя изненадващо и за себе си надигра Джоана Конта с 3:0 и Елена Свитолина с 4:2.

„При това пипнах плейстешън за първи път едва преди седмица“, похвали се румънката.

Анди Мъри винаги си е позволявал невъзпитано поведение на корта, но пред екрана нямаше кой да го санкционира и британецът не спря да говори по време на победата си с 3:1 над Беноа Пер.

„Ръцете ми се изпотиха, защо, по дяволите, играя на бекхенда ти?“, ядоса се Мъри след една загубена точка. И докато за Анди се знае, че е шегаджия, то Фелисиано Лопес предизвика неочаквана буря от реакции с приказките, че Надал се контузил от държане на джойстика – онлайн комуникацията остава несъвършена.

„Хайде, хора, разбира се, че се шегувах – обясняваше после ветеранът. - Трябва да имаме някакво чувство за хумор.“

Турнирът ще разпредели награден фонд от общо 300 000 долара, които призьорите обещаха да дарят за борбата с коронавируса.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"