Красимир Вълчев: Децата учат повече откакто се обучават в електронна среда

Успешно стартира дистанционното обучение. Сега, когато се обучават в електронна среда, децата учат повече. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в "Още от деня" по БНТ.

"Учителите имат учебна програма. В нея са резултатите, които трябва да придобият децата – знания и умения. При традиционната организация това се осъществява чрез учебни часове. В момента се осъществява от една страна синхронно – в реално време, което наподобява часа в училище, и асинхронно – като се възлагат задачи, децата работят, учителите комуникират индивидуално или групово с част от тях. Успешно стартира дистанционното обучение. Голям процент училища и учители за по-малко от три дни успяха да създадат организация", коментира просветният министър.

Не може да се ползва само синхронната форма на обучение, за нея трябва непрекъсната връзка с интернет, а понякога тя се разпада, помощ от родители също е належаща за справяне с технологиите. Затова министърът изтъкна необходимостта от съчетанието на двете форми на обучение: реалната и виртуалната.

Не е важното да стоиш в час, за да придобиеш резултатите в учебната програма. Най-важно е да провокираме интереса за учене на децата. Ако успеем да го направим, те ще прочетат много повече извън часа. Това е префокусирането на съвременните образователни системи, каза Вълчев.

Тези дни, които са в електронна среда, ще се приравняват на редовното обучение. Дори ще компенсираме част от изоставането, което беше по време на грипната ваканция. В зависимост от това кога се възстанови присъственият учебен процес ние ще направим оценка колко време има нужда. Най-малко има нужда от 5 или 10 дни за приключване на учебната година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"