Красимир Каракачанов: Нено Димов беше нарочен за изкупителна жертва

Нено Димов беше нарочен за изкупителна жертва. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред БТВ по повод на ареста на бившия министър на околната среда и водите.

Той добави, че покрай вота на недоверие, внесен от БСП, проблемът с водната криза е преекспониран, а в медиите е изнесена невярна информация.

По думите му водната криза не е от няколко месеца или години, а основният проблем е остарялата инфраструктура на водопреносната мрежа.

"Загубите на вода в Перник са над 80%, в София бяха над 60%, такива са загубите при всяко едно ВиК в страната. Това не са проблеми създадени от Нено Димов. Той беше нарочен за изкупителна жертва. Проблеми натрупвани с десетилетия, с ареста му няма да се решат", добави вицепремиерът.

Каракачанов посочи, че МОСВ не управлява водопреносната мрежа в страната, защото заявките за отпускане на вода и поддръжката на язовирите са отговорност на ВиК-дружествата, а министърът само утвърждава изготвения график.

Той добави, че яз. "Студена" не е собственост на екологичното министерство, а на Областната управа.

"През януари 2019 г. в язовира има 2,9 млн. куб. м вода, което е характерно за този сезон през последните 10 г. През април и май от 8 до 10 млн. се пълнят в язовира от снеготопенето, но през 2019 г. не постъпва вода, а той дори намалява", коментира Каракачанов и запита дали вода се отклонява или изпуска от водоема.

Министърът на отбраната каза, че е споделил на премиера Бойко Борисов тезата си, че Димов не е виновен за ситуацията в Перник. Той коментира, че по време на Коалиционния съвет всички са подкрепили кандидатурата на Емил Димитров - Ревизоро.

"Предложих го, защото е достатъчно енергичен. Когато беше шеф на Митниците започнаха най-големите акции. Сега трябва да се действа бързо и енергично, той може да свърши много полезна работа", каза Каракачанов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"