Кристалина Георгиева: Търговските войни забавят ръста на световната икономика

Остро предупреждение за състоянието на глобалния икономически растеж отправи управляващият директор на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева.

Влиянието на търговските конфликти се разпростира навсякъде и страните трябва да са готови да отговорят на тази тенденция. Това призова тя в първата си реч като шеф на Международния валутен фонд, предаде Нова ТВ. Кристалина Георгиева призова световните лидери да работят заедно и да намерят трайно решение за търговията.

„Днес още по-голяма част от световната икономика се движи в синхрон, но за съжаление този път растежът се забавя. За да бъдем точни, през 2019 години очакваме забавяне в близо 90 на сто от света. С други думи, световната икономика сега е в синхронизирано забавяне. Това означава, че растежът тази година ще спадне до най-ниските си нива от началото на десетилетието. Всички губят от търговската война”, заяви тя.

„Резултатите от това са много ясни – всички губят от търговската война. За глобалната икономика, размерът на загубите от търговските конфликти може да достигне до 700 млрд. към 2020 или 0,8 % от БВП. Това не е нещо, което може да се пренебрегне”, добави Георгиева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"