Лабораторията за COVID-19 на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е готова

Лабораторията за изследване на проби за коронавирус към Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ е напълно готова, апаратурата е монтирана и е сформиран екипът, който ще започне реално работа от сряда. Това обяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов, който заедно с областния управите Дани Каназирева, кмета Здравко Димитров, ректора на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева посети новата лаборатория.

В лабораторията ще се прилага PCR методиката и вече са купени 3000 теста. Лабораторията беше изградена с дарение от 300 000 лв. от бизнесмена Георги Гергов.

„Лабораторията, в която ще се правят високоспециализирани изследвания, е оборудвана с всичко необходимо и разполага с няколко помещения, за да няма смесване на потоците пациенти. Капацитетът на пробите в началото ще за 9 часа около 30, но ще се увеличи капацитетът на работа до 60 и повече проби на ден, тъй като тя разполага с два екстрактора“, обясни ръководителят на лабораторията доц. Мария Атанасова.

В лабораторията ще работят два екипа от по 6-има души, разпределени в две смени. Това ще са вирусолог, двама биолози с опит с PCR диагностика на туберкулозно и онкоболни, специализанти от Катедрата по микробиология и доброволци.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ваня Драганова, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"