Лондон пуска „Хуавей” въпреки натиска на САЩ

Великобритания смята, че може да контролира рисковете

За интернет гиганта обаче ще има определени ограничения

Великобритания реши да допусне китайската компания “Хуавей” до изграждането на телекомуникационни мрежи от ново поколение въпреки силния натиск от Вашингтон тотално да я изолира от пазара си.

Правителството обяви, че водещата в света компания за 5G оборудване ще може да кандидатства за изграждане на инфраструктура, но при определени ограничения. За “Хуавей” ще действа квота, определяща, че тя няма да може да контролира повече от 35% от този пазар. Освен това няма да може да изгражда мрежи, засягащи критично важна и свързана със сигурността 5G инфраструктура.

“Хуавей” няма да бъде допускана и до поръчки за мрежи в определени географски райони като местата около ядрени централи и военни бази.

Вашингтон настояваше правителството на Борис Джонсън да наложи тотална забрана за “Хуавей” с мотива, че Пекин може да използва оборудването й за шпионаж и кражба на тайни от Запада.

Британските служби пък твърдят, че могат да контролират евентуални рискове, идващи от допускането на китайците до британската инфраструктура.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"