Магистрала „Струма” може да пламне отново

Огромна камара с отпадъци е опасно близо до съоръжението

Проверките показват, че боклукът е на разрешения терен

Никой не предлага решение

Огромната камара с отпадъци в депото на фирма “Феникс ресурс” в Дупница е в опасна близост до магистрала “Струма”, видя екип на “Труд”. Въпреки че тоновете опаковки от лекарства не са под съоръжението, а на 2-3 метра от него, ако купчината се запали, мостът отново ще пострада значително.

За проблема преди дни спомена новият министър на околната среда Емил Димитров, който предупреди, че боклуците са в опасна близост до автомагистралата и миналогодишният пожар може да се повтори, но не се чу предложение как въпросът да бъде решен. От една страна “Феникс ресурс” е спазил всички закони и отпадъците са складирани в рамките на отреденото за това място, от друга - опасността пожарът от август м. г. да се повтори и магистралата отново да бъде увредена, е голяма. Фирмата събира и пластмасови отпадъци, но те са далече от съоръжението и не са опасни. Теренът се използва за складиране на боклук от 1996 г. - много преди да бъде построена автомагистралата, но никой досега не е предложил друго място на “Феникс ресурс” за депо на отпадъците.

Почти два милиона лева струваше ремонтът на “Струма”, три месеца движението по опасния участък беше спряно. Тогава собственикът на “Феникс ресурс” Кольо Илиев твърдеше, че са горели струпани там неизвестно от кого гуми. Проверка на “Труд” обаче показа, че под съоръжението са изгорели и огромно количество опаковки от лекарства от “Балканфарма Дупница”. Сметището е горяло и през 2014 г., но тогава все още не е имало магистрала. След пожара екологът на фирмата Светла Кирилова каза, че месечно минават над 500 тона отпадъци, които се събрат, сепарират и превозват за преработка от предприятия в цялата страна. Днес обаче тя не пожела за разговаря с репортерите на “Труд”.

 

Кольо Илиев, собственик на “Феникс ресурс”-Дупница:

Тези отпадъци не могат да се запалят, те не горят

- Защо отпадъците са складирани точно тук?

- През 1997 г. разрешиха от общината отпадъкът да се постави тук, защото не можеше да се съхранява в техния двор. През 2003 г. решиха да плащам наем, защото е селскостопанска земята.

- А ако сега пак се запалят струпаните отпадъци?

- Този отпадък не може да гори, защото съдържа 60% сол, 25% поливинилхлорид и 15% алуминиево фолио. От АПИ идваха и сложиха колчета докъде може да се слагат отпадъците. Спазили сме го напълно.

- Умишлен ли беше палежът през миналото лято?

- Нямам право да говоря, има си органи за това.

- Има ли тук италиански боклук?

- Никога не е имало и един грам.

- Тази купчина до моста стои отдавна, какво може да се направи с нея, така ли ще остане?

- В развитите страни от тези опаковки от лекарства се извлича алуминият и се използва. Надявам се скоро и у нас да го правим, аз съм взел една машина, още не е пусната. Тези опаковки не се разграждат и са опасни за природата, а могат да се превърнат в много ценни суровини, както е по света.

- Колко отпадъци минават през депото?

- 11 хил. тона на година. Във фирмата работят 80 човека. Главното е да имат работа, да взимат заплати, да плащаме данъци на тая държава.

 

Удължиха срока на разследването

До 5 г. затвор грозят собственика на сметището

Районният съд в Дупница потвърди глоба в размер на 5000 лв., наложена на “ФениксДупница” от РИОСВ-Перник, за съхранение на отпадъци върху общински земеделски имот, но и отмени 5-те хил. лв. гаранция за собственика є Кольо Илиев. Срещу него прокуратурата е повдигнала две обвинения - за причиняване на немаловажни вреди за околната среда при управление на отпадъци не по установения ред, за което може да получи от 1 до 5 години затвор и глоба от 5 до 30 000 лева, както и за запалване по непредпазливост на чужд имот, при което са последвали значителни вреди, с предвидено наказание “лишаване от свобода” до 5 години. Срокът на разследването беше удължен и процесуално-следствените действия все още продължават.

От АПИ пък се заканиха, че ще искат виновната фирма да плати за ремонта на съоръжението, прозвучаха и закани за отнемане на лиценза на фирмата. Кольо Илиев няколко пъти през последните години е предупреждаван и глобяван от РИОС Перник. След пожара вече ще бъде изправен пред съда.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ирен Делчева

Този уебсайт използва "бисквитки"