Масови протести в страната срещу Стратегията за детето (Обзор)

Хиляди хора в цяла България се събраха на протест срещу вероятните промени на 27 закона, засягащи социалното законодателство за децата. В София стотици блокираха движението по бул. "Цар Освободител".

В Бургас млади семейства с деца протестираха против Стратегията за детето, която според тях "управляващите прокарват чрез изменения в наредби и нормативни актове".

„Спрете социалното отвличане на децата“, “Не на джендър обучението“, „Спрете геноцида върху семейството“ бяха част от призивите на издигнатите от тях плакати. Управлявящите казаха, че стратегията за детето е спряна, но в същото време гласуваха изменения в 29 нормативни акта, които са пряко свързани с нея", каза Бисер Русенов от Организацията за закрила на българските граждани, която е инициатор на протеста.

Многоброен протест се събра и в центъра на Варна. Според организаторите са присъствали поне 500 души. Протестиращите събират подписи за сезиране на Конституционния съд и отмяна на промените, които прокарват т.нар. норвежка идеология "Барневерн", според която нормалните семейства и приемните са с еднакви права, а деца се отнемат от родителите и по анонимни сигнали на съседи.

[modula id="3318622"]

Певицата Деси Добрева също се присъедини към протестите.

Във видеото, качено във Фейсбук, Добрева заявява: "Като майка и като общественик се обявявам категорично против тази стратегия (Стратегия за детето 2019-2030, бел.р.), която се опитват да наложат в момента и в България. За тези от вас, които не познават тази стратегия е наложително веднага да се запознаете и да разберете за какво става въпрос, тъй като това е за нашите деца".

Протести се проведоха в много градове, сред които София, Варна, Враца, Кърджали, Велико Търново, Русе, Пловдив, Силистра, Левски, Стара Загора, Ямбол, Пазарджик и др.

Опитите за налагане на норвежката идеология "Барневерн" предизвикаха недоволство не само в България, но и в Испания, където също имаше протестни действия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"