Министър Ананиев: Болниците в Габрово и Плевен ще са ни приоритетни

„Болниците в Габрово и Плевен ще са ни приоритетни, първо за тях ще предвидим необходимите материали”, заяви тази вечер здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти след посещението си в габровската болница МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

„В момента сме изпратили 60 проби от Габрово, смятам, че сме обхванали всички контактни лица на двете жени”, каза Ананиев.

"Всички необходими на габровската болница лични предпазни средства са осигурени. Днес донесохме допълнителни количества защитни маски и гащеризони, които ще стигнат на лечебното заведение за следващите минимум 10 дни. Междувременно болницата ще получи предпазни комплекти и по линия на договорката с Турция", заяви здравният министър.

Ананиев уточни, че в лечебното заведение е създадена стройна организация и болницата има готовност да осигури допълнителни инфекциозни легла, а отделението под карантина може да разчита на персонал от други свои структури. Дори при най-лошия сценарий, който потвърждава новия коронавирус сред служители на болницата, държавата има план за реакция – могат да бъдат командировани медици от други населени места, както и пациентите да бъдат пренасочвани към други многопрофилни болници. Този вариант обаче към момента не седи на дневен ред, стана ясно още от думите на здравния министър.

В рамките на утрешния ден ще излязат резултатите на контактните лица (от първа и втора линия) на двете жени от Габрово, при които е доказан COVID-19, в това число и на изследвани служители на болницата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"