Министър Вълчев: Пропуснатият материал по време на грипната ваканция може да бъде преструктуриран

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира в Симеоновград, че има възможност да се преструктурира материалът, който ще бъде пропуснат по време на грипната ваканция, информира БНР.

Министърът коментира още, че могат да се оформят оценки и в първите дни на втория учебен срок.

Най-важно е здравето на учениците, каза министър Вълчев и допълни: "Констатирана е епидемиологична ситуация и сме длъжни да реагираме, въпреки че това може да е в ущърб на процеса на образование. Няма съмнение, ще бъдат пропуснати часове, но не за първи път сме в грипна ваканция. Има възможност да се преструктурира материала, има възможност да се оформят и крайните оценки, при извънредна ситуация може дори първите дни от следващия учебен срок. При всички случаи има напрежение върху учителите и върху учениците, но не за първи път сме в такава ситуация".

Министър Вълчев коментира недоволството на началните учители за външното оценяване в 4-и клас: "Що се отнася конкретно до диктовката, досега е била правена от учителите, всички изпити други в България в международен план се правят, ако искаме да са надеждни като външно оценяване да са съпоставими резултатите на учениците, трябва да се правят при еднакви условия. Няма да бъде бързо темпото, дикцията ще бъде ясна, на професионален диктор, диктовката ще бъде тествана върху група ученици, не би трябвало да има нищо притеснително".

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е на посещение в област Хасково на 27 и 28 януари (понеделник и вторник), където ще има работни срещи с директори, учители, социални партньори и представители на местната власт, съобщиха от ведомството.

Днес той е в Средно училище "Св. Кл. Охридски" в Симеоновград, а в 14.00 ч. - в Средно училище "Д-р П. Берон"" в Свиленград.

Във вторник - в 10.30 ч., министър Вълчев ще разговаря с учители в ОУ "П. Славейков" в Димитровград.

За 11.00 часа е предвидена среща с екипа, който работи в астрономическата обсерватория на ЦПЛР "Джордано Бруно".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"