МОН наказва шефа на РУО – Перник за скандалната програма за сексуално образование

Министерството на образованието и науката (МОН) ще търси отговорност от началника на Регионалното управление на образованието (РУО) – Перник Ваня Коконова във връзка с програма за сексуално образование, която предизвика раздор в училище в миньорския град. Това съобщиха първо за „Труд“ от просветното министерство.

Една част от родителите на четвъртокласниците бяха възмутени, а други не намираха нищо нередно в обучението, показа проверка на „Труд“ на място. Става въпрос за програмата „Таралежи”, която е взаимствана от други европейски държави. Целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното.

Програмата е местна и не е одобрена от МОН, като някои родители не са съгласни с методите на обучение.

От министерството спряха обучението по програмата и обясниха, че още миналата година министърът на образованието е изпратил писмо до регионалните структури, в което е посочено, че не трябва да се допуска в образователните институции разпространението на информационни материали, въпросници, листовки и други, както и провеждането на беседи, лекции , срещи и други форми за работа с децата и с учениците, които проповядват насилие, нетолерантност, дискриминация и неуважение; подтикват децата и учениците да определят половата си идентичност; съдържат материали, които противоречат на добрите нрави и на обществените норми на поведение и др.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"