МОН одобри учебниците на Св. Синод по Религия

Учебниците на светата ни Църква съответстват на държавния образователен стандарт

На Велики Четвъртък оценителите на Министерството на образованието и науката одобриха с пълно единодушие учебниците на Св. Синод по Религия, съобщава официалният сайт на Св. Синод на БПЦ bg-patriarshia.bg. Това стана по време на проведеното поредно заседание на МОН от конкурсната си процедура по оценяване и одобрение на проектите на учебници по Религия. В събитието от страна на Българската православна църква – Българска Патриаршия участва Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим , гл. секретар на Св. Синод.

Одобрените учебници са: Християнство-Православие от 1-ви до 5-и клас по отношение на съдържанието, графичния дизайн и полиграфическата изработка. Днес г-жа Пенка Иванова, директор на Дирекция „Учебници и училищна документация“ към МОН, обяви решението на комисията, а именно, че учебниците на светата ни Църква съответстват на държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала. С това синодалните учебници влизат в последната фаза от конкурсната процедура, която се състои в даване на мнение за тяхната приложимост в практиката от страна на учителите по места. След тяхната положителна оценка със заповед на министъра на образованието и науката учебниците ще бъдат финално одобрени и ще навлязат в обучението на българските ученици в училище.

Във връзка с положителната оценка на МОН Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил – ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, изрази духовната си радост, че Св. Синод се включи в дадената след 75 години възможност за изработване на съвременни учебници по Религия – Християнство-Православие. Той заяви, че е убеден в изключителната полза от изучаването на този предмет и че се надява българските родители и учители активно да се възползват от новите учебници на Българската Православна Църква. Защото те са безценна подкрепа за духовно-нравственото възпитание и образование на децата, за тяхното културно и личностно развитие като високоотговорни, силни и градивни личности.

Според митрополит Гавриил, ако „любовта е дълготърпелива, пълна с благост, ... не завижда, ... не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина“ (1 Кор. 13:4-6), то и учениците, докосвайки се до посланията, заложени в синодалните учебници по Религия, ще познаят Христовата любов и ще имат светъл и спасителен път в личния си живот. А като строители на бъдеща България те несъмнено ще притежават моралните качества, толкова необходими за изграждане доброто бъдеще на нашето общество.

На Велики Четвъртък Господ Иисус Христос завеща на Своите ученици и на всички нас: „Тази е Моята заповед: да любите един другиго, както Аз ви възлюбих. Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели. Вие сте Ми приятели, ако вършите всичко онова, що ви Аз заповядвам. ... Не вие Мене избрахте, но Аз вас избрах и ви поставих да идете и да принасяте плод, и плодът ви да пребъдва…“ (Йоан 15:12-14, 16)

Нека духовно-образователното дело на Св. Синод се увенчае с дългосрочен успех и принесе добър плод за бъдещите поколения и за слава на Светата, Единосъщна и Животворяща Троица.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"