НАСА представи новия си марсоход, Китай също се готви за експедиция на Червената планета (ВИДЕО)

НАСА представи новия си роувър Марс 2020, който е почти завършен и догодина ще потегли към Червената планета за търсене на следи от отминал живот, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Представянето мина при строги мерки за сигурност, като журналистите бяха облечени в предпазни костюми и не им беше разрешено да носят вълнени дрехи или парфюм.

Инженер Крис Чателиър обясни, че стремежът е да бъда открити следи от живот на Марс и не може да се допусне замърсяване на средата с бактерии или други организми от Земята.

Официалното име на апарата, конструиран в Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена, ще бъде избрано в началото на 2020 година. През месец февруари американското космическо ведомство ще достави роувъра в космическия център "Кенеди" във Флорида, където трите му секции ще бъдат сглобени. Изстрелването, предвидено за месец юли, ще изпрати роботизираната машина в изсъхнало езеро на Марс, което е по-голямо от Манхатън.

Четириколесната машина с размер на автомобил ще кацне в основата на кратера Джезеро с дълбочина 250 метра , който някога е бил езеро с размерите на езерото Тахо. Това е предвидено да стане през месец февруари 2021 година. В кратера изобилстват седименти отпреди 3,5 милиарда години, които учените се надяват да съдържат фосили от марсиански живот.

Марсоходът трябва да вземе около 30 проби от почвата, които ще бъдат отправени към Земята от друг космически апарат, проектиран от НАСА. Досега седименти от Марс никога не са били връщани обратно на нашата планета.

Междувременно Китай успешно изстреля една от най-мощните ракети в света, което е първа стъпка от планираната мисия до Марс догодина.

"Чанджън 5" - 57-метровата ракета, най-високата, силна и високотехнологична от семейството на китайските ракети, беше изстреляна в петък вечерта. След 33-мунитен полет, тя успешно изведе в орбита експерименталния сателит "Шъдзиен 20", който е най-големият, построяван някога в страната. Тежащият 8 тона сателит се намира в момента на 36 000 км над земната повърхност. Това е вторият сателит, построяван в платформата за сателити от ново поколение DFH 5. Първият ‚Шъдзиен 18", беше изгубен при проваления втори полет на ракетата "Чанджън 5".

Според китайски експерти мисията на сателита ще промени позицията на Китай от последовател в лидер в космическите комуникации.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"