Независимият кандидат за кмет на „Младост” Десислава Иванчева - лично предложение на партията на Кадиев

Политикът казал на хората, че финансира кампанията є, а в замяна посочва зам.-кметове и главен архитект на „Младост”

Формулата „независим кандидат” в последните години стана удобен начин във властта да се вкарат уж нови лица, зад които стоят стари муцуни. Тази неделя в „Младост” ще избират кмет на района между кандидата на ГЕРБ Мария Илиева (25,18% на първия тур) и Десислава Иванчева, независим кандидат (17,9% на първия тур). Името на Иванчева се появи преди три месеца като един от гражданите, протестиращи срещу строителство на жилищна сграда в „Младост 1”. Преди дни един от лидерите на гражданските протести в „Младост” обяви, че кандидатурата на Иванчева за кмет не е предложена от инициативния комитет, а лично от Георги Кадиев.

Кадиев беше два пъти кандидат на БСП за кмет на София, а на последните избори след отказа на БСП да го издигне отново създаде своя партия „Нормална държава”. Двама от членовете на Инициативния комитет за защита на междублоковите пространства - Георги Михайлов и Ивайло Христов, разказаха и пред „Труд” за подмяната на гражданската активност с партийно дирижиран кандидат. Още преди месец двамата обявиха, че заедно с Радослав Илиев напускат инициативния комитет заради политизирането му.

„На среща в заведение в „Младост 1” ни бе заявено лично от г-н Кадиев, че кандидатът ни за кмет ще бъде г-жа Десислава Иванчева. Тя щяла се яви като независим кандидат, но той държеше навсякъде да бъде написано, че тя е „независим кандидат само с подкрепата на ПП „Нормална държава”. Кадиев си позволи супернахалството да ни каже, че в случай че спечели, кои длъжности в общината иска - главния архитект, секретаря и заместник-кметовете”, разказа още Михайлов.

По думите му Кадиев е посочвал и хората, които да влязат в инициативния комитет, като е настоял общинският съветник от неговата партия Войслав Тодоров задължително да бъде включен. Тогава те предложили, щом ще има политици, да влязат и други, например общинският съветник от БСП в „Младост” Ирена Анастасова. Проверка на вестника показва, че общинският съветник Войслав Тодоров е регистриран в Общинската избирателна комисия като отговарящ за финансирането на кампанията на Иванчева. Според хората това е направено, за да се държат в зависимост.

„Подписите за подкрепа на референдума, които събирахме срещу застрояването, бяха използвани като подписи за подкрепа на Десислава Иванчева като кмет. Най-важното е, че хората гласуваха за нея заради референдума, а тя сега подменя вота им”, казва Ивайло Христов. И двамата са категорични, че ако сега хората бъдат излъгани, повече никога няма да се доверят. Затова Христов и Михайлов създадоха граждански съвет „Общество” и организираха и дебат с всички кандидати за кмет на района, на който Десислава Иванчева отказа да участва. Хората от инициативния комитет поставят въпроси за образованието й и какво точно работи Иванчева. Знае се само, че преди е имала транспортна фирма, а в момента е дистрибутор на бои за коса. Досега от екипа на Иванчева не са изпращали официална информация за образованието и професията й.

Георги Михайлов и Ивайло Христов разказаха пред „Труд” цялата хронология на протестите. В средата на юли граждани от блокове 401, 409 и 411 в „Младост 4” сигнализират за заграждане на терен до блоковете им. Тогава те се срещат с бившия кмет д-р Цвета Авджиева, която им обяснила, че всичко е законно. Затова те сформират инициативен комитет на гражданите в „Младост 4”. Десет дни по-късно и в „Младост 1” се вдигнали на бунт, като в техния протест се включва и Георги Кадиев, както и неговият общински съветник Войслав Тодоров. Михайлов и недоволните от „Младост 4” се присъединили към съгражданите си.

„Разбрахме за протеста и се включихме в него, за да бъдем съпричастни с хората от „Младост 1”. Каузата им беше да се спре със застрояването. Тогава мислехме, че всички искаме едно и също нещо, затова решихме да работим заедно”, разказа Михайлов.

„Целият проект започна като една много хубава гражданска инициатива, но вече не е така. Хората мислят, че гласуват за независим кандидат, но всъщност дават гласа си за Георги Кадиев, който стои зад Иванчева”, категорични бяха бившите членове на гражданската инициатива.

Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"