Независимият кандидат за кмет на „Младост” Десислава Иванчева - лично предложение на партията на Кадиев

Политикът казал на хората, че финансира кампанията є, а в замяна посочва зам.-кметове и главен архитект на „Младост”

Формулата „независим кандидат” в последните години стана удобен начин във властта да се вкарат уж нови лица, зад които стоят стари муцуни. Тази неделя в „Младост” ще избират кмет на района между кандидата на ГЕРБ Мария Илиева (25,18% на първия тур) и Десислава Иванчева, независим кандидат (17,9% на първия тур). Името на Иванчева се появи преди три месеца като един от гражданите, протестиращи срещу строителство на жилищна сграда в „Младост 1”. Преди дни един от лидерите на гражданските протести в „Младост” обяви, че кандидатурата на Иванчева за кмет не е предложена от инициативния комитет, а лично от Георги Кадиев.

Кадиев беше два пъти кандидат на БСП за кмет на София, а на последните избори след отказа на БСП да го издигне отново създаде своя партия „Нормална държава”. Двама от членовете на Инициативния комитет за защита на междублоковите пространства - Георги Михайлов и Ивайло Христов, разказаха и пред „Труд” за подмяната на гражданската активност с партийно дирижиран кандидат. Още преди месец двамата обявиха, че заедно с Радослав Илиев напускат инициативния комитет заради политизирането му.

„На среща в заведение в „Младост 1” ни бе заявено лично от г-н Кадиев, че кандидатът ни за кмет ще бъде г-жа Десислава Иванчева. Тя щяла се яви като независим кандидат, но той държеше навсякъде да бъде написано, че тя е „независим кандидат само с подкрепата на ПП „Нормална държава”. Кадиев си позволи супернахалството да ни каже, че в случай че спечели, кои длъжности в общината иска - главния архитект, секретаря и заместник-кметовете”, разказа още Михайлов.

По думите му Кадиев е посочвал и хората, които да влязат в инициативния комитет, като е настоял общинският съветник от неговата партия Войслав Тодоров задължително да бъде включен. Тогава те предложили, щом ще има политици, да влязат и други, например общинският съветник от БСП в „Младост” Ирена Анастасова. Проверка на вестника показва, че общинският съветник Войслав Тодоров е регистриран в Общинската избирателна комисия като отговарящ за финансирането на кампанията на Иванчева. Според хората това е направено, за да се държат в зависимост.

„Подписите за подкрепа на референдума, които събирахме срещу застрояването, бяха използвани като подписи за подкрепа на Десислава Иванчева като кмет. Най-важното е, че хората гласуваха за нея заради референдума, а тя сега подменя вота им”, казва Ивайло Христов. И двамата са категорични, че ако сега хората бъдат излъгани, повече никога няма да се доверят. Затова Христов и Михайлов създадоха граждански съвет „Общество” и организираха и дебат с всички кандидати за кмет на района, на който Десислава Иванчева отказа да участва. Хората от инициативния комитет поставят въпроси за образованието й и какво точно работи Иванчева. Знае се само, че преди е имала транспортна фирма, а в момента е дистрибутор на бои за коса. Досега от екипа на Иванчева не са изпращали официална информация за образованието и професията й.

Георги Михайлов и Ивайло Христов разказаха пред „Труд” цялата хронология на протестите. В средата на юли граждани от блокове 401, 409 и 411 в „Младост 4” сигнализират за заграждане на терен до блоковете им. Тогава те се срещат с бившия кмет д-р Цвета Авджиева, която им обяснила, че всичко е законно. Затова те сформират инициативен комитет на гражданите в „Младост 4”. Десет дни по-късно и в „Младост 1” се вдигнали на бунт, като в техния протест се включва и Георги Кадиев, както и неговият общински съветник Войслав Тодоров. Михайлов и недоволните от „Младост 4” се присъединили към съгражданите си.

„Разбрахме за протеста и се включихме в него, за да бъдем съпричастни с хората от „Младост 1”. Каузата им беше да се спре със застрояването. Тогава мислехме, че всички искаме едно и също нещо, затова решихме да работим заедно”, разказа Михайлов.

„Целият проект започна като една много хубава гражданска инициатива, но вече не е така. Хората мислят, че гласуват за независим кандидат, но всъщност дават гласа си за Георги Кадиев, който стои зад Иванчева”, категорични бяха бившите членове на гражданската инициатива.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"