Неми филми и музика на живо в кино „Влайкова”

Показват класически ленти от Германия

Началото е с “Берлин - симфония на големия град”

С поглед към културата на 20-те години на миналия век, Гьоте-институт стартира новата музикално-филмова инициатива Klangkino в емблематичното столично кино “Влайкова”. В рамките на проекта немите филми отпреди век ще се завърнат на голям екран с музика на живо, както се е правило и преди 100 години. Вместо класическа филмова музика прожекциите ще са съпроводени от съвременни изпълнения, джаз импровизации и електронни dj сетове.

Началото е на 29 февруари с легендарния филм “Берлин - симфония на големия град” от 1927 г. на Валтер Рутман. Филмът е портрет на Берлин от 20-те години и проследява динамичния живот на германската столица в рамките на едно денонощие. Освен визуален шедьовър, филмът е и исторически документ за Берлин преди бормбардировките от Втората световна война и за живота на хората в началото на века.

Музиката на живо ще бъде в изпълнение на Антони Дончев 3UP Трио (Антони Дончев - пиано, Росен Захариев - тромпет и Димитър Семов - барабани), които с джаз композиции и импровизации ще допълнят пътуването във времето до Берлин - онзи от началото на 20-ти век и другия, както го познаваме днес. Партньор за музикалната програма е “Чайната”, която от края на 2019 г. се премести във фоайето на киното и оттогава го обживява с джаз.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"