Нинова : Сигнализирахме 17 пъти за водата в Перник и 47 пъти за боклука, никой не ни чу

„С вота на недоверие към правителството на Борисов поставяме за пореден път остро въпросите за чистия въздух, чистата вода и българската земя. От 2017 до края на 2019г 17 пъти сме поставяли в парламента темата за водата в Перник и 47 пъти за вноса, преработването и изгарянето на боклуци на територията на цялата страна, но никой не ни чу. Предлагали сме и решения по отношение на язовирите и на водопреносната мрежа”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНР. Тя обясни, че левицата ще внесе отново законодателни предложения и се надява този път да има разум и те да бъдат приети.

„Подготвяме законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци и болнични отпадъци от трети страни, извън ЕС, в България, защото в момента сме един разграден двор. Правителството на Борисов превърна България в сметище за тези 10 години на управление. Почти през ден се появява информация за нова нерегламентирана площадка за боклуци. Имаме отговор от министъра на околната среда и водите, че за пет години от трети страни, извън ЕС, са внесени 734 хиляди тона боклуци", припомни Нинова.

Тя подчерта, че за 10 години цената на водата е увеличена 3 пъти : „2009 г. беше средно 1лв. за кубик, сега е 3лв. и продължава да расте, уж с цел инвестиции, но за тези 10 години е сменена 0,5 % от водопреносната мрежа и над 60 % от водата изтича. Безхаберие, некомпетентност и корупция водят до това състояние.Трябва да се носи политическа отговорност, каквато е вотът на недоверие, както и наказателна отговорност, за да се види кой е допуснал това."

Нинова бе категорична, че бягството от отговорност няма да спаси ГЕРБ от фактите: „В тези 17 пъти, когато сме поставяли въпроса за водата в Перник, имаме много ясни отговори от министрите, които казват, че язовирите са публично-държавна собственост и се управляват от министерството. От тези отговори става ясно, че министърът на околната среда и водите разписва всеки месец колко вода да се отича от язовира”.

Тя допълни, че в тези отговори става ясно, че в язовир „Студена” са инвестирани 32 млн. за подводен ремонт и че през август 2019г. е подписан договор за изграждане на ВИК инфраструктура за 106 млн.лв за промяна на водопреносната мрежа. „Въпросът е какъв е резултатът? Виждаме го – никакъв. Водопреносната мрежа тече като лейка. Къде са парите от тези два ремонта е въпрос на прокуратурата. ВИК операторът в Перник е предупредил за това състояние още през април тази година. Въпросът е защо не са взети мерки- от безхаберие, от некомпетентност, от прикриване на злоупотреби?”, попита Корнелия Нинова.

„Бягането и прехвърлянето на отговорност е типично в стила на управлението на ГЕРБ, винаги някой друг е виновен. Не можеш 10 години да управляваш, да държиш законодателната власт в парламента, да имаш пълната изпълнителна власт, областните управители да са на ГЕРБ и да кажеш, че е виновен някой друг. В годините назад постоянно се сменят министри, областни управители, които горят като бушони. Нищо не се променя, политиката продължава. Отговорността е една единствена – човекът, който назначава, контролира и управлява тези хора е министър- председателят. Трябва да се смени моделът, но докато това правителство е на власт, няма да има промяна”, каза Нинова.

Тя цитира данни на изследвания, които показват, че последните години са по-дъждовни от предишни : „Истинската причина за водната криза е, че над 60% от водата на България изтича. Това е едно от най-големите богатства на България и изтича пред очите ни заради безхаберие, некомпетентност и корупция”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"