Нито един от заразените с Ку-треска в Габрово не е в болница

Нито един от заразените с Ку-треска в Габрово не е хоспитализиран. "Нямаме приети за лечение такива пациенти. Явно това са работници от селското стопанство и животновъдството, които са с доказани проби", обясни пред "Труд" директорът на областната болница в Габрово д-р Минко Михов.

По-рано в неделя от Националния оперативен щаб обявиха, че у нас нас, освен на коронавирус, има огнище и на други инфекциозни болести. "Регистрирани са повече от 20 положителни случая на Ку-треска в Габровска област. Заболелите са в селата Крамолин, Ловни дол и Съботковци. В събота след тестове са доказани 14 случая на Ку-треска. "Става дума за ветеринарни лекари и персонал на 2 кравеферми и една овцеферма", обясни проф. Тодор Кантарджиев.

"Заболелите от Ку-треска в Габровско били регистрирани след като потърсили лекарска помощ заради силна треска и висока температура. Първоначално заразените били изследвани за коронавирус, но се оказало, че причината за заболяването им е бактерията Coxiella burnetii", споделиха пред "Труд" здравни инспектори от Габрово.

Те допълниха, че от Регионалната здравна инспекция вече са дадени указания на кметствата и собствениците на животновъдни ферми за предприемане на спешни мерки за пресичане на заразата.

Репортер на "Труд" потърси за коментар по случая директора на РЗИ-Габрово д-р Николай Пенчиков, но той упорито не отговаряше на мобилния си телефон. Зам.-директорът на ведомството д-р Ирина Моровякова пък отказа коментар с думите: "Нищо не мога да ви отговоря. Потърсете информация от Министерството на здравеопазването".

В понеделник в Габрово ще заседава областната епизоотична комисия.

“Вероятно информацията за заразени с Ку-треска е по линия на ветеринарните лекари, тъй като болестта се предава от домашните животни. Изследвания за това заболяване се правят единствено в серологичната лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести в София", уточни директорът на областната болница в Габрово д-р Минко Михов.

Ку-треската, известна още като Кланична треска, Куинсландска треска или Балкански грип, е заболяване, което засяга животни, но и хора. Причинител е бактерията Coxiella burnetii, която е изключително издръжлива и остава дълго време жизнеспособна във външна среда. Основният резервоар на заболяването при домашните животни са говедата, овцете и козите. Основен начин за заразяване при човека е въздушно-праховият - чрез инхалиране на аерозоли от заразени животни или прахови частици.

Заразяване може да настъпи и по фекално-орален механизъм - чрез консумиране на недобре термично обработено месо или мляко от заразени животни. В голяма част от случаите първичната Ку-треска протича с разнообразни оплаквания или безсимптомно и завършва с оздравяване.

Около 50% от болните имат клинични прояви - треска, продължаваща 1 – 2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщане, диария и др. Смъртните случаи при хората са под 2%. След преболедуване организмът изгражда продължителен имунитет.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"